İzmir Milli Kütüphane'de 2009/1 numarada kayıtlı şiir mecmuasının Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi (61ᵇ – 121a v.)
İzmir national library 2009/1 numbered registered poetry miscellanys according to Systematic Classification of Poem Miscellanny's project (MESTAP) (61ᵇ-121a v.)
- Tez No: 634409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, Şiir mecmuası, MESTAP, Miscellany, Poetry Miscellany, SCMP (a.k.a MESTAP)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma İzmir Milli Kütüphane'de 2009/1 yer numarası ve Mecmû'a-i Eş'âr adı ile kayıtlı olan mecmuanın 61ᵇ - 121ͣ varaklarında bulunan şiirlerin çeviriyazısını, Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi'ne (MESTAP) uygun olarak tasnifini, incelemesini ve tanıtımını içermektedir. Mecmua, 16, 17, 18. ve 19. yy. şairlerinin şiirlerini içermektedir. Mecmuada büyük bir kısmı gazel olan toplamda 187 manzume vardır. Bu çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın konusu, amacı, önemi ve çalışmada cevabı aranan sorulara yer verilmiştir. İkinci bölümde mecmualar ve şiir mecmuaları ile ilgili genel bilgilere değinilmiştir. Üçüncü bölümde çalışma hazırlanırken izlenen yol haritası anlatılmış; dördüncü bölümde çalışmaya konu olan mecmua; nüsha tavsifi, tertip özellikleri, muhtevası, içinde barındırdığı şair, şairlerin yaşadığı yüzyıllar, kullandıkları nazım şekilleri ve sayısı, şiirlerde kullanılan vezinler açısından incelenmiş ve tanıtılmıştır. İnceleme verileri MESTAP tablolarına yansıtılmıştır. Beşinci bölümde 61ᵇ-121ͣ sayfa aralığının çeviriyazısıyla birlikte şairlerin yayımlanmış divanları ve hazırlanan tezler ile mecmuadaki şiirlerin karşılaştırması yer almaktadır. Altıncı bölümde ise çalışmada ulaşılan sonuç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, in accordance with the Systematic Classification of Miscellany Project, SCMP (a.k.a. MESTAP, Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi) contains the classification, analysis, promotion and translation of poems in the 61ᵇ - 121a pages of the miscellany named Mecmû'a-i Eş'âr in the Izmir National Library with the place number 2009/1. The miscellany including contains the poems of 16th, 17th, 18th and 19th century poets. A large proportion of a total of 187 poems in the journal is ode. This study consists of six separate parts. In the first part, the subject, purpose, importance of the study and the questions to be answered are given. In the second chapter general information about journals and poetry journals are mentioned. In the third chapter, the path which is used in the preparation process explained; In the fourth chapter, the journal that is the subject of the study; it has been examined an introduced in terms of the description of the copy, its composition features, content, the poet it contains, the centuries in which the poets lived, the verse forms and numbers they used and the meters used in the poems. The examination data is added in the SCMP tables. In the fifth part, there is the transcription of the 61ᵇ- 121ͣ page range. In this section, there are comparisons of poems in the with journal the poets' published divans (a.k.a Ottoman poetry) and prepared these. In the sixth chapter, the result obtained from the study are given.