Mitos ile Logos aksında yaratılış kıssasının fenomenolojik analiz ve sentezi
The phenomenological analysis & synthesis of the story of creation in the axle of Mythos and Logos
- Tez No: 634428
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Yaratılış, Antropogoni, İnsan, Adem, Havva, Şeytan, Yılan, Kadın, Kutsal, Creation, Anthropogony, Human, Adam, Eve, Satan, Snake, Woman, Sacred
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Yeryüzündeki macerasına“özne”olarak başlayan insan, kendi varlığının ötesine uzanan konularda—evren, Tanrı, eşya, … başta olmak üzere—bazı sorularla varlığını anlamlandırmaya çalışmıştır. Cevaplar ise bazen dinler / mitler aracılığıyla, bazen de bilimsel kodlarla ortaya konulmaya çalışılır. Gerek kozmogonik anlatılar ve kabulleri gerekse antropogonik açıklamalarla birlikte inançlar, insanlık tarihinin genel bir panoraması hakkında ipuçları verir. Öte yandan—mitos eksenli / logos esaslı—bu anlatılar şu gerçeğe de ışık tutar: Diğer birçok konuda olduğu gibi antropogonik tasavvurlarda da kültürler karşılıklı olarak birbiriyle etkileşim içerisindedir. Antropogonide insanın yaratılışı, farklı inanışlar çerçevesinde farklı temellere dayandırılabilmektedir. Öyle ki,“Evrimci Teori”ye (Evolutionary Theory) göre ilk kıvılcımla / hareketle hayat meydana gelmiş ve zamanla evrilerek yön bulmuştur.“Yaratılışçı Teori”ye (Creational / Ex-Nihilo Theory) göre ise, mutlak bir yaratıcının vasıtasıyla başta kozmos, sonrasında da kozmosun içerisinde yaşayan insan yaratılmıştır. İkinci yaklaşım çalışmamızın çatısını oluşturmaktadır. Bu çalışmanın tezi şu şekilde ifade edilebilir: Antropogonik tasavvurlar; genel yaratılışın alt başlığı olan insanın yaratılışını bütüncül bir yaratılış zinciri içinde, onunla bir bütün olarak ele almaktadır. Yaratılış serüveni de ya mitosların flu ve irrasyonel kodlarıyla ya da logos eksenli yaklaşımların rasyonellik kalıpları içinde anlatılmaya çalışılmaktadır. Bu bağlamda anlatılar; insanın serüvenini anlama, anlamlandırma ve açıklama gereksinimini telafi amacı gütmektedir. Olanın orijininin anlamlandırma ihtiyacı ve çabası evrensel bir durumdur. Bu durum tarihteki konu ile ilgili inanış ve kabulleri de beraberinde getirmiştir. Çalışmanın yoğrulduğu yaratılışçı yaklaşıma göre, farklı coğrafyaların değişik kültür havzaları ekseninde, antropogonik tasavvurlar kutsallık örgüsüyle irtibatlı olarak insanın anlam arayışının ipuçlarını vermektedir. Diğer bir ifade ile insanın yaratılışına dair tasavvurlar hayatın anlamı ile ilgili yaklaşımlarla doğrudan ilintilidir.
Özet (Çeviri)
Starting the adventure on earth as a“subject”, the human being tried to make sense of existence with some questions - especially the universe, God, things, ... - that extend beyond own existence. The answers are sometimes tried to be revealed through religions / myths and sometimes with scientific codes. Beliefs, along with cosmogonic narratives and their acceptance, and anthropogonic explanations, give clues about a general panorama of human history. On the other hand - these myths / logos- based on these narratives also shed light on the truth: As with many other topics, cultures interact mutually in anthropogonic conceptions. In anthropogony, creation of human is based on different foundations within different beliefs. According to the ''Theory of Evolution'', life was formed with the first spark, and found its way through evolution. According to the“Theory of Creation”, firstly the cosmos was created; afterwards humans were created by an absolute creator. The second approach will form our study. The thesis of this study can be expressed as follows: Anthropogonic conceptions deal with the creation of the human being, which is the subtitle of general creation, in a holistic chain of creation with it as a whole. The adventure of creation is tried to be explained either with the flu and irrational codes of the myths or in the rationality patterns of the logos-based approaches. In this context, narratives aim to compensate for the need to understand, make sense and explain human adventure. The need and effort to understand the origin of existence is a universal situation. This brought beliefs and acceptances about the subject in history. According to the creational approach, in which the study is kneaded, anthropogonic conceptions in the axis of different cultural basins of different geographies give clues of searching for the meaning in a connection with the lattice of holiness. In the other words, the conceptions about the creation of human are directly related to the approaches about the meaning of life.