Pozitif psikolojik sermaye ve kariyer yönetimi arasındaki ilişki: tekirdağ ilinde imalat sektörü üzerinde bir araştırma
Relationship between positive psychological capital and career management: A research on the manufacturing sector in the province of teki̇rdağ
  1. Tez No: 634447
  2. Yazar: SELİNAY YÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YENER PAZARCIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif psikolojik sermaye, kariyer yönetimi, Positive psychological capital, career management
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
2000'li yıllardan itibaren ivme kazanan Pozitif psikolojik sermaye (PPS) kavramı, bireylere benliğini sorarak, pozitif bakış açısı sunarak ve güçlü yönlerini ortaya koyarak bireyin gelişmesini desteklemekte ve böylece hem bireyin hem de örgütlerin başarı elde etmesini sağlamaktadır. Kariyer yönetimi kavramı, bireyin kendi değerlerine göre kariyer hedefleri belirlemesi ve örgüt tarafından bireyin hedefleri ile örgütün amaç ve hedeflerinin uyumlu olacak şekilde yönlendirilmesidir. Bu çalışmanın amacı pozitif psikolojik sermaye ve boyutları (öz yeterlilik, dayanıklılık, iyimserlik, umut) ile kariyer yönetimi ve boyutlarının (kariyer yönetimi, kariyer planlama, kariyer geliştirme) arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmanın amacı çerçevesinde, Tekirdağ ilinde faaliyet gösteren beş imalat firmasındaki 230 beyaz yaka çalışanına uygulanan anketlerden elde edilen veriler frekans, güvenilirlik, faktör analizi, bağımsız örneklem t testi, varyans analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Analiz sonucundaki bulgulara göre ise pozitif psikolojik sermaye ile kariyer yönetimi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki görülmüştür. Pozitif psikolojik sermaye alt boyutlarından olan umut faktörünün kariyer yönetimi boyutları ile anlamlı ilişkisi tespit edilmiştir. Öz yeterlilik ve dayanıklılık, iyimserlik boyutlarının kariyer yönetimi alt boyutları ile bir ilişkisi tespit edilmemiştir. Demografik değişkenlerin ise bazı boyutlarda farklılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The concept of Positive psychological capital (PPS), which gained momentum since the 2000s years, supports the development of the individual by asking individuals about their self, offering a positive perspective and demonstrating their strengths, thus ensuring success of both individuals and organizations. The concept of Career Management is that the individual determines career goals according to his own values and is guided by the organization to be compatible with the objectives and objectives of the organizations. The aim of this study is to examine the relationship between positive psychological capital and dimensions (self-sufficiency, endurance, optimism, hope) and career management and dimensions (career management, career planning, career development). Within the framework of the study, the data obtained from the surveys applied to 230 white collar employees in five manufacturing companies operating in Tekirdag province were evaluated with frequency, reliability, factor analysis, independent sample t test, variance analysis, correlation analysis and regression analysis. According to the findings of the analysis, it was statistically observed that there was a positive and meaningful relationship between positive psychological capital and career management. The significant relationship of the hope factor, which is positive psychological capital subdimensions, to career management dimensions has been determined. Self-sufficiency and endurance have not been identified in relation to career management sub-dimensions of optimism dimensions. Demographic variables vary in some sizes.