Dijital kızılötesi termal görüntülemenin perianal fistül tanısındaki rolü: Pilot çalışma
Role of digital infrared thermal imaging in diagnosis of fistula in ano: A pilot study
- Tez No: 634619
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER ERTAN, UZMAN TALHA SARIGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Termal görüntüleme, perianal fistül, magnetik rezonans görüntüleme, termografi, Thermal imaging, fistula in ano, magnetic rezonans imagination, thermography
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu pilot çalışmada dijital kızılötesi termal görüntülemenin perianal fistül tanısındaki rolünü değerlendirmektir. Materyal ve metod: Bu çalışmaya perianal fistül tanısı alan hastalar dahil edildi. Operasyon öncesi jinekolojik pozisyonda perianal bölgenin durağan hal ve +4-8 derece serum fizyolojik ile fistül dış ağızdan irrigasyonunu takiben termal görüntüleri alındı. Termal görüntüleme ile belirlenen olası fistül trakt hattı, preoperatif magnetik rezonans görüntüleme sonuçları ve operasyon bulguları kendi arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Bu prospektif çalışmaya toplam 40 hasta dahil edildi. Manyetik rezonans görüntüleme 34 (%85) hastada, termal görüntüleme ise 37 (%92.5) hastada fistül traktının seyrini ameliyat bulguları ile uyumlu olarak gösterdi. Sonuç: Bu çalışmada termal görüntülemenin perianal fistül tanısında geleneksel yöntemlere yardımcı olarak kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: To evaluate role of digital infrared thermal imaging in diagnosis of perianal fistula. Materials and Methods: In this study patients with perianal fistula were enrolled. Prior to the operation, in gynecologic position, thermal images of perianal area were taken at steady-state and folowing irrigation of external os with serum saline at +4-8. Fistula tract determined with thermal imaging, preoperative magnetic resonance imaging results and operation finding were compared among the groups. Results: A total of 40 patients were enrolled in this prospective study. While magnetic resonance imaging showed fistula tract in 34 (85%) patients in line with operation findings, thermal imaging showed fistula tract accurately in 37 (92.5%) patients. Conclusion: This study has shown that digital infrared thermal imaging may be used as an adjunct method to conventional techniques in diagnosis of perianal fistula.