Prepless ve laminate veneer restorasyonlarında kullanılan farklı kalınlıklardaki seramiklerin simantasyon sonrası renk stabilitelerinin incelenmesi
Prepless ve laminate veneer restorasyonlarinda kullanilan farkli kalinliklardaki seramiklerin simantasyon sonrasi renk stabilitelerinin incelenmesi
  1. Tez No: 634635
  2. Yazar: HÜLYA ÇETİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Laminate veneer, ΔELab, ΔE00, color, dental esthetics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Doğal görünümü destekleyen estetik ile ilgili beklentilerin artması, koruyucu dişhekimliği kavramının değer kazanması ile birlikte, ışık geçirgenliği daha yüksek ve daha ince restorasyonlar ön plana çıkmıştır. Restorasyonların kalınlıkları azaldıkça, dayanak diş dokusunun ve rezin simanların renk özelliklerinin restorasyonun rengine olan etkisi de artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, farklı ışık geçirgenliğine sahip seramiklerin rengine, farklı renkteki kompozit rezin simanlarla ve farklı renkteki diş dokularınının etkisinin değerlendirilmesi ve vita skalasındaki hedeflenen A1 rengi ile final restorasyon renginin karşılaştırılmasıdır. Çalışmada mine yüzeylerini temsil eden 3 farklı renkte kompozit materyali kullanılarak alt yapı örnekleri hazırlandı. Seramik materyali olarak Lityum disilikat içerikli farklı ışık geçirgenliği özelliklerine sahip CAD/CAM bloklarından elde edilen kesitler, 3 farklı ışık geçirgenliğine sahip bir rezin siman ile alt yapılara yapıştırıldı. Her örneğin L*a*b*C*h* renk değerleri spektrofotometre ile ölçüldü ve kaydedildi. Vita skalasındaki A1 rengin L*a*b*C*h* değerleri başlangıç referans değer olarak alınarak ΔELab, ΔE00, Translusensi parametresi hesaplandı. Çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde 0.5 mm ve altındaki kalınlıklardaki laminate veneer örnekler materyalin ışık geçirgenliğinden, alttaki dişin renginden ve rezin simanın ışık geçirgenliğinden önemli oranda etkilenmektedir. Alttaki diş dokusu koyulaştıkça renk değisiminin arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
With the increase in the aesthetic expectations that support the natural appearance, and the concept of preventive dentistry have gained value, higher light transmittance and thinner restorations have come to the fore. As the thickness of the restorations decreases, the effect of the color properties of the underlying tooth tissue and resin cements on the color of the restoration also increases. The aim of this study is to evaluate the effect of different light-permeable ceramics, composite resin cements of different colors and tooth tissues of different colors, and to compare the target A1 color on the vita scale with the final restoration color. In the study, infrastructure samples were prepared using 3 different composite materials representing enamel surfaces. Sections obtained from CAD / CAM blocks with different light transmittance properties with lithium disilicate content as ceramic material were adhered to the substructures with a resin cement with 3 different light transmittance. L*a*b*C*h* color values of each sample were measured with spectrophotometer and recorded. L*a*b*C*h* values of A1 color in Vita scale were taken as the initial reference value and ΔELab, ΔE00, Translucency parameter was calculated. When the results of the study are evaluated, laminated veneer samples with thicknesses of 0.5 mm and below are significantly affected by the light transmittance of the material, the color of the underlying tooth and the light transmittance of the resin cement. It was observed that the color change increased as the underlying tooth tissue darkened.