Edebi eserlerin kurgusunun sinemada görünümü
The view of the fiction of literary works in cinema
- Tez No: 634712
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN DEVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Sahne ve Görüntü Sanatları, Comparative Literature, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sinema, edebiyat, kurgu, şiir, roman, hikâye, Cinema, literature, fiction, poetry, novel
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Kültür Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Edebi eserleri sinemaya uyarlamak pek çok yönetmenin denediği bir yöntemdir. Filmlerin hikâyeye olan ihtiyacı, sinema ve edebiyat ilişkisini canlı tutmuş ve bu ilişki edebiyattan sinemaya pek çok yöntemin geçmesini sağlamıştır. Edebiyatta kelimelerle kurulan dramatik yapı, sinemada görüntüyle kurulmaktadır. Bir edebi eserin sinemaya uyarlanırken öyküsel ve biçimsel olarak bir takım değişiklilere uğradığı düşünülebilir çünkü sinema bir filmle ilgili sinematografik yapıyı oluştururken kendi kurgu yöntemlerini kullanır. Dolayısıyla edebi eserler sinemaya aktarılırken kurgusal olarak korunabildiği gibi bazen de dönüşmek zorunda kalabilir. Beş bölümden oluşan bu çalışmada edebi eserlerin kurgusunun sinemaya aktarımı örnek filmler üzerinden ele alınmıştır. Çalışmada uyarlanan edebi eserlerin hangi yönlerden değişime uğrayıp uğramadığına, yönetmenin bu eserleri nasıl ve hangi yöntemlerle yeniden ele aldığına değinilmiştir. İlk üç bölümde, ele alınan edebi eserlerin türlerinin tanımları, edebi eserlerde ve sinemada kurgu yöntemleri anlatılmış son iki bölümde ise örnek filmler üzerinden kurgusal değişiklikler incelenmiştir. Şiir, hikâye ve roman olmak üzere, hâlihazırda uyarlanmış üç faklı tür ele alınmış, edebiyatın tüm türlerinin yönetmenler tarafından nasıl kurgulandığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Adapting literary works in cinema is a method many directors try. The need for a story in films has kept the relationship between cinema and literature alive and this relationship has enabled many methods to move from literature to cinema. The dramatic structure established by words in literature is established by images in cinema. It can be said that a literary work has undergone a number of storytelling and formal changes when adapted to cinema, because cinema uses its own methods of fiction when creating the cinematographic structure related to a film. Therefore, while literary works are transferred to cinema, they can be preserved as fictional and sometimes have to be transformed. In this study, which consists of five parts, the transfer of the fiction of literary works to cinema is discussed through sample films. The work mentions which aspects of adapted literary works have undergone change and how, and using what method the director has reconsidered these works. The first three chapters discuss the definitions of the types of literary works as well as the methods of fiction in literary works and cinema whereas the last two chapters examine fictional changes through sample films. Tree different genres have already been adapted by directors inculuding poetry, story and lovel, and how all genres of literature are fictionalized has been examined.