A close look at citizen science as an extension of science: Actor network theory study of the three large scale Environmental Citizen Science Projects in Turkey
Bilimin bir uzantısı olarak vatandaş bilimine yakından bir bakış: Türkiye'deki üç büyük ölçekli Çevresel Vatandaş Bilimi Projesinin aktör ağ teorisi çalışması
- Tez No: 634730
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDAN TURANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Sosyoloji, Science and Technology, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Vatandaş Bilimi, Aktör Ağ Teorisi, BTTÇ, Çevre, Türkiye, Citizen Science, Actor Network Theory, STS, Environment, Turkey
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilim, Teknoloji ve Toplum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilim, Teknoloji ve Toplum Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Vatandaş Bilimi bir diğer ifadeyle Halkın Bilimsel Araştırmaya Katılımı bilimin bir uzantısı ve Bilim, Teknoloji ve Toplum Çalışmalarının (BTTÇ) bir konusu haline gelerek akademi, sivil toplum ve politika yapımının kesişmelerinde gelişmeye devam etmektedir. Vatandaş bilimi literatürü araştırma türleri, motivasyonlar, fayda ve eksiklikler gibi hususlarda ilerlemektedir. Bir aktör ağ teorisi yaklaşımı taşıyan bu tez çalışması, 'Türkiye Üreyen Kuş Atlası', 'Türkiye Su Varlıklarına Yönelik Tehditler Haritası' ve 'Ulusal Denizanası ve Benzeri Türler İzleme Programı' örneklerinin oluşturduğu Türkiye'deki üç öne çıkan tip vatandaş bilimi araştırmasının bilimin bir uzantısı olarak nasıl inşa olduğunu vatandaş bilimi literatürünü de dikkate alarak sorunsallaştırmaktadır. Araştırma süreçlerini betimlemek için niteliksel çoklu durum çalışması yöntemi benimsenmiş, üç projenin proje koordinatörleri ve iki projenin aktif vatandaş bilimcileri ile on üç yarı yapılandırılmış görüşme yapılmıştır. İlgili görüşmeler ve projelerin dokümanları Michel Callon'un (1984) çevirinin dört anı (sorunsallaştırma, karışma, kayıt, seferberlik) ve motivasyonlar, yararlar, eksiklikler ve bilim gibi vatandaş bilimi temalarının kullanılması yoluyla NVivo ile analiz edilerek her bir proje detaylıca tanımlanmış ve projelerin aktör ağları vatandaş bilimi literatürü ile birlikte tartışılmıştır. Tez büyük ölçekli çevresel vatandaş bilimi araştırmalarına ilişkin, Türkiye'deki vatandaş bilimi, vatandaş biliminin araştırma oluşum süreçleri, proje koordinatörleri ve aktif vatandaş bilimcilerin motivasyonları, vatandaş biliminin faydaları ve eksiklikleri ile vatandaş biliminin bilim ilişkisine dair çıkarımlara katkıda bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Citizen Science in other words Public Participation in Scientific Research has been flourishing in intersections of academia, civil society and policy making by becoming an extension of science and a subject of Science, Technology and Society Studies (STS). Citizen science literature has been developing with the considerations on research types, motivations, benefits and shortfalls of citizen science. This thesis carries an actor network theory approach and problematizes by considering the citizen science literature, how the three frequent type citizen science researches in Turkey which are 'The Turkish Breeding Bird Atlas', 'The Map of Threats to Water Resources in Turkey' and 'The National Jellyfish and Gelatinous Organisms Watch Program' have been constructed as an extension of science. In order to describe the research processes, qualitative multiple case study was conducted, thirteen semi-structured interviews were made with the project coordinators of the three projects and the active citizen scientists of the two projects. The interviews and the projects' documents were analyzed with NVivo through using Michel Callon's (1984) four moments of translation (problematization, interessement, enrolment, mobilization) and the themes of citizen science such as motivations, benefits, shortfalls and science. Each project was described in-detailed and the actor networks of the three projects were discussed with the citizen science literature. The thesis contributes to the insights on citizen science in Turkey, research formation processes of citizen science, motivations of project coordinators and active citizen scientists, benefits and shortfalls of citizen science and science relation of citizen science with regard to large scale environmental citizen science research.