Yükseköğrenim kredisi kullanımının davranışsal iktisat perspektifinden incelenmesi: İnönü Üniversitesi İİBF üzerine bir çalışma
Analysis of high education loan usage from behavioral economics perspective: A study on Inonu University feas
  1. Tez No: 634735
  2. Yazar: YUNUS BAKIR
  3. Danışmanlar: DR. MUSTAFA ERCAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yükseköğrenim Kredisi, Davranışsal İktisat, Sınırlı Rasyonellik, Dürtme, Higher Education Loan, Behavioral Economics, Bounded Rationality, Nudge
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, 1961 yılında üniversite okuyan ve maddi durumu iyi olmayan öğrencilere yardım sağlama amacıyla kurulmuş bir devlet kuruluşudur. Kurumun en temel faaliyetleri öğrenim bursu, öğrenim kredisi, yurt hizmeti ve yemek yardımı desteği sunmaktır. 21. yüzyılda üniversite okuyan öğrenci sayılarının artmasıyla sağlanan desteklerin boyutu da artış göstermiştir. Bu faaliyetler arasında en yoğun şekilde uygulanan öğrenim kredisi desteğidir. Diğer taraftan öğrenim kredisi miktarı arttıkça, geri ödeme öğrenciler için ciddi bir soruna dönüşmüştür. Bu tez çalışmasının amacı ilk olarak öğrencilerin, öğrenim kredisi hakkında karar alma süreci ve sonrasında geri ödeme süreçlerini davranışsal iktisat gözüyle araştırmaktır. Ayrıca bu süreçlerin sorun teşkil etmesi noktasında muhtemel çözümler davranışsal iktisat çerçevesinde önerilmiştir. Bu araştırma iki ayrı örneklem üzerinden gerçekleştirilmiştir. Birinci örneklem, İnönü Üniversitesi İİBF 'de lisans eğitimine devam eden 1. ve 2. Sınıf öğrencileri kapsarken, ikinci örneklem yine İnönü Üniversitesi İİBF 'den mezun olan kişilerden oluşmaktadır. Bu iki grup üzerinden iki ayrı anket çalışması yürütülmüştür. Anket sonuçları incelendiğinde öğrenim kredisi kullanan öğrencilerin kredi kullanımında rasyonel davranmadıkları, tam bilgiye sahip olmadıkları ve dürtülmeye ihtiyaç duydukları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Chief Office of Higher Education Loans and Dormitories is a public institution established in 1961 with the aim of providing financial assistance and accommodation service to undergraduates and post-graduates. The main activities of this institution are; providing scholarship, education loan, dormitory service and food aid. Beginning with 21st century, with the increase in the number of students, the amount of the support has also increased. The mostly applied activity is the education loan support. However, as the level of loans increased, repayment has become a serious problem for students. This study makes a research for students' decision process about education loans and repayment process with behavioral economics approach. Moreover, possible solutions for problematic points of these processes are suggested within the framework of behavioral economics. This research is done over two different groups. First group includes 1st and 2nd year undergraduate students of Inonu University FEAS (Faculty of Economics and Administrative Sciences) and the second group consists of graduates from Inonu University FEAS. Two separate surveys were conducted on these two groups. After the results of the surveys were examined, it was observed that students who takes education loans do not behave rationally, do not have full knowledge and needs to be nudged.