1960 sonrası Türk resminde anlamın örüntüsü
The pattern of meaning in Turkish painting after 1960
- Tez No: 634939
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BAŞBUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Anlam örüntüsü, modern sanat, Meaning pattern, Modern art, Turkish painting art
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmada, 1960 sonrası Türk resminde gelişim süreçleri, gerileme sürecinde etkin olan unsurlar ve bu unsurlardan çıkış yolları çerçevesinde oluşan anlam örüntüsünün yansımalarından hareketle araştırmacı tarafından oluşturulan çalışmalarla bu etkinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanan çalışmalarda yaşanan ıslahatlar, Avrupa'dan alınan örnekler ve düşünürlerin örüntü hakkındaki söylemlerine istinaden sanata olan etkileri incelenmiştir. Araştırmanın yöntemi iki bölümden oluşturulmuştur. Birinci bölümünde, Gerileme Dönemi'ndeki Türk sanatının gelişim süreci, Cumhuriyet dönemi sonrası oluşan grup olgusunun ve Batı sanatından etkileşimi ele alınmıştır. İkinci bölümde ise anlam ve kavram üzerine oluşturulan söylem dilinin sanatla olan ilişkisi, Türk sanatında pragmatizm ve bilinçli düşünme gibi kavramlar literatür taraması yapılarak irdelenmiş tanımları vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to demonstrate the Turkish art's developmental process after 1960, the factors caused to regression and regarding these factors which have meaning patterns formed were observed. The works prepared by the researcher taking into consideration of observing the samples from Europe and the thoughts on patterns are related to their effects on art show this effect. The method of the study was consisted of two parts. In the first part, the developmental process of Turkish art during the regression period, the notion of being a group and the interactive relation with Western art were discussed. In the second part, on the other hand, the relationship between the art and the discourse based on the meaning and the notion were reflected. Moreover, the notions like pragmatism and conscious thought were observed and emphasized by doing a literature search. At the end of the survey, according to paradigms, the prepared paintings of Turkish artists whose were categorized by specific perspective after 1960 are observed and explained regarding the meaning pattern.