Modern felsefede bir düşünme biçimi olarak ideoloji
Ideology as a form of thought in modern philosophy
- Tez No: 635044
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL SERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: human, society, consciousness, alienation, freedom
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Modern toplum, modern birey, modern ilişki ağlarının somut koşulları irdelendiğinde, karşımıza birçok felsefi bulgu çıkmaktadır. Modern dönemde bilim, sanat, özgürlük, birey, toplum, devlet gibi felsefi anlamda sürekli değişen kavramların insan ile girdiği her türden ilişkide, ideoloji kavramı önemli bir rol oynamaktadır. Bu maddi işleyişin tümünde, ideoloji son derece açık ve etkin bir rol ile insanın ilişkilendiği her türden koşulda, belirleyici ve belirlenen bir konumda olmuştur. Bu konumu ile ideolojinin bütün bir insan yaşamı içerisinde gerçekleştiği, insanın bilincinde ve girdiği tüm ilişkilerde somutlaşarak var olduğu sonucu karşımıza çıkmaktadır. Bu veriler ve sonuç ile modern felsefedeki ideolojiyi incelemek, aynı zamanda insanın tüm somut ilişkilerini inceleme gereğini önümüze çıkarmıştır. Bu çalışmada, modern felsefedeki ideolojinin işlevi ve felsefi karşılığının izi sürülmüştür. İdeolojinin bu türden incelenmesinde önümüzde duran ana nokta; ideolojinin her türden insani ilişkide var olmasıdır. Bu çalışmadaki amaç, ideolojiyi toplumsal ve bireysel faktörlerle ele alarak, onun felsefi incelemelerdeki yerini belirli ilişki ağları içerisinde incelemektir. Somut hayatın her bir noktasında var olabilen ideoloji, felsefi anlamda birçok tartışmayı doğurmuştur. Bu bulguları ortaya çıkarmak ve modern felsefedeki karşılığını irdelemek, aynı zamanda bireyin girdiği tüm maddi ilişkileri nesnel olarak incelememiz gerektiğini bize göstermektedir. Çalışmanın amacı bir ideoloji tanımı yapmak değil, modern felsefenin içerisinde var olan ideolojiyi irdelemektir. Temel Kavramlar: insan, toplum, bilinç, yabancılaşma, özgürlük
Özet (Çeviri)
When the concrete conditions of modern society, modern individual, modern relationship networks are examined, we encounter many philosophical findings. In the modern period, ideology plays an important role in all kind of relationships among human beings through some philosophically changing concepts such as science, art, freedom, individual, society and state. In all of this material operation, ideology has been in a decisive and determined position, in an extremely clear and effective role, and in any condition in which man is associated. With this position, we come to the conclusion that ideology takes place within a whole human life, and that it exists by concretizing in the consciousness and all the relationships it enters. With these data and the result, examining the ideology in modern philosophy has also brought us the need to examine all concrete relationships of man. In this study, the function of ideology in modern philosophy and its philosophical response have been traced. The main point that stands before us in the study of this kind of ideology; is that ideology exists in all kinds of human relations. The purpose of this study is to examine ideology with social and individual factors and to analyze its place in philosophical studies within certain relation networks. The ideology, which can exist at any point in concrete life, has created many philosophical discussions. The purpose of the study is not to give a definition for ideology, but to examine the ideology existing in modern philosophy.