Sürekli denetim yaklaşımı: ISO 500 büyük sanayi kuruluşu'nda bir araştırma
Continuous auditing approach: A study on the ISO 500 registered industrial enterprises
  1. Tez No: 635080
  2. Yazar: SEDA AĞGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN ÖNDEŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli Denetim, İç Denetim, İSO 500, Continuous Auditing, Internal Audit, İSO 500
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Bilgi teknolojilerinde yaşanan gelişmeler ve küreselleşmenin etkisiyle günümüzde birçok işletme iç denetim faaliyetlerini sürekli denetim sistemiyle yürütmektedir. Verilerin gerçek zamanlı olarak denetlenmesi esasına dayanan sürekli denetim, faaliyetlerini dijital ortamda gerçekleştiren teknoloji odaklı bir denetim metodudur. Bu çalışmanın temel amacı, İstanbul Sanayi Odası (İSO)'nın belirlediği 2018 yılı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nda sürekli denetimin uygulanma düzeyini tespit ederek söz konusu şirketlerin sürekli denetim uygulamalarındaki temel amaçlarını, sürekli denetime yönelik bakış açılarını, sürekli denetimin uygulanabilmesi için gerekli gördükleri koşulları, sürekli denetimden sağladıkları avantajları ve sürekli denetimin uygulanmama nedenlerine yönelik görüşlerini ortaya koymaktır. Bu amaçla şirketlere anket uygulaması yapılmış, elde edilen sonuçlar SPSS ve AMOS programları kullanılarak analize tabi tutulmuştur. Sonuç olarak anketin uygulandığı tüm şirketlerde sürekli denetimin uygulandığı ve şirketlerin sürekli denetime yönelik olumlu bir bakış açısına sahip olduğu bu bağlamda da sürekli denetimin şirketlerin beklentilerine karşılık verdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Thanks to the developments in information technologies and globalization, many businesses today have carried out their internal auditing activities through a continuous auditing system. Continuous auditing based on the basis of real-time audit of data is a technology-driven auditing method that performs its activities in digital environment. The main purpose of this study is to reveal the main objectives of the mentioned companies in their continuous auditing implementations, their perspectives on the continuous auditing, the conditions they find necessary for the implementation of the continuous auditing, their advantages thanks to the continuous auditing and their views on why it is not necessary to implement the continuous auditing by finding out implementation level of the continuous auditing in 500 major industrial enterprises determined by Istanbul Chamber of Industry in Turkey in 2018. For this purpose, the companies have been surveyed and the results obtained have been analyzed by using SPSS and AMOS programs. As a result, it has been determined that the continuous auditing has been implemented in all the surveyed companies and the companies have got a positive perspective towards the continuous auditing. Consequently, it has been determined that the continuous auditing meets the expectations of the companies.