Multipl skleroz (MS) hastalarında bağlanma stillerinin bilişsel esneklik ile ilişkisi
The relationship between attachment styles and cognitive flexibility in multiple sclerosis (MS) patients
  1. Tez No: 635079
  2. Yazar: ÖZGE BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Psikiyatri, Psikoloji, Neurology, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Bilişsel esneklik, Depresyon, Multipl skleroz, Attachment, Cognitive flexibility, Depression, Multiple sclerosis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı MS hastalarında bağlanma stilleri ile bilişsel esnekliğin ilişkisini incelemektir. Materyal ve Metot: Çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Nöroloji Polikliniği'ne başvuran MS hastaları ile Ocak 2020 – Nisan 2020 tarihleri arasında yürütülmüştür. Veri toplama aşamasında araştırmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan katılımcılara Demografik Bilgiler Formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (YIYE-II), Bilişsel Esneklik Envanteri (BEE) ve Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) uygulanmıştır. Çalışmada toplanan veriler IBM SPSS versiyon 21 paket programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Hem kaygılı hem de kaçınmacı bağlanma ile bilişsel esnekliğin kontrol alt boyutu arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki olduğu görülmektedir. Kaygılı bağlanma ile depresyon skoru arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Sonuç: Kaçınmacı ve kaygılı bağlanma gösteren bireylerin zorlayıcı durumları kontrol edilebilir olarak algılama becerisinin daha düşük olduğu belirlenmiştir. Zorlayıcı durumlar ile karşılaşıldığında alternatif yollar üretebilme ve farklı seçenekleri olduğunu algılama becerisi yüksek olarak belirlenen bireylerin depresyon skorlarının daha düşük olduğu bulunmuştur. Ayrıca yüksek düzeyde kaygılı bağlanma gösteren bireylerin kendini daha fazla yalnız hissettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study is to investigate the relationship between attachment styles and cognitive flexibility in MS patients. Material and Method: The study was conducted between January 2020 and April 2020 with MS patients who applied to Ondokuz Mayıs University Neurology Outpatient Clinic. Demographic Information Form, Inventory of Experiences in Close Relationships II (YIYE-II), Cognitive Flexibility Inventory (BEE) and Beck Depression Inventory (BDI) were applied to the participants who met the inclusion criteria in the data collection phase. The data obtained from the study were analyzed with IBM SPSS version 21 package program. Results: It seems that there is a negative relationship between anxious and avoidant attachment and the control sub-dimension of cognitive flexibility. There is a significant positive relationship between anxious attachment and depression score. Conclusion: It has been determined that the individuals who show avoidant and anxious attachment have lower ability to perceive compelling situations as controllable. It has been found that individuals who have high ability to produce alternative ways and perceive different options in case of challenging situations have lower depression scores. In addition, it was concluded that individuals with high levels of anxious attachment feel more lonely.