Düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği hastalarında kognitif fonksiyon bozukluğunun soluble ST2 ve GDF-15 düzeyi ile ilişkisi
The role of GDF-15 and SST-2 levels to predict cognitive dysfunction in patients with heart failure with reduced ejection fraction
  1. Tez No: 635246
  2. Yazar: AYÇA ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OBEN DÖVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: DEF-KY, sST2, GDF-15, MoCA, SMMT, HFrEF, sST2, GDF-15, MoCA, SMMSE
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Kognitif fonksiyon bozukluğu kalp yetersizliği hastalarında mortalite artışı ile ilişkilidir ve kalp yetersizliği tedavisinin yönetiminde zorluklara yol açabilir. Bu çalışmanın amacı, düşük ejeksiyon fraksiyonlu kalp yetersizliği (DEF- KY) olan yaşlı hastalarda kognitif disfonksiyonu göstermede sST2 ve GDF-15'in rolünü ve klinik faktörleri araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya 65 yaş üstü 101 kronik stabil DEF-KY hastası alındı. Hastaların bilişsel işlevlerini değerlendirmek için Montreal Bilişsel Değerlendirme Ölçeği (MoCA) ve Standardize Mini Mental Test (SMMT) uygulandı. sST2, GDF- 15 ve NT-proBNP düzeyleri ölçüldü. MoCA'da 21 puan altında alan ve/veya SMMT'de 24 puan altında alan hastalar bilişsel fonksiyon bozukluğu olan hasta grubuna alındı. Bulgular: NT-proBNP ve GDF-15 düzeyleri bilişsel fonksiyon bozukluğu olan grupta anlamlı olarak yüksek saptandı (n = 46). sST2 düzeyleri gruplar arasında benzer bulundu. Bilişsel fonksiyon bozukluğu olan grupta hastaların yaş ortalaması daha yüksek saptandı. Bilişsel fonksiyon bozukluğu olmayan grupta influenza aşısı yapılmış hastaların oranı daha yüksek saptandı. GDF-15 düzeyleri SMMT puanı ile negatif korelasyon gösterdi. Sağ ventrikül çapı MoCA ve SMMT puanı ile negatif korelasyon, hemoglobin düzeyi MoCA ve SMMT puanı ile pozitif korelasyon gösterdi. Lojistik regresyon analizinde yüksek GDF-15 düzeyi, ileri yaş ve NYHA sınıfının yüksek olması artmış bilişsel işlev bozukluğu riski ile ilişkili bulundu. Sonuç: 65 yaş üstü DEF-KY hastalarında bilişsel fonksiyon bozukluğu yaş, sağ ventrikül genişlemesi, anemi, NYHA fonksiyonel sınıfı, GDF-15 ve NT- proBNP düzeyleri ile ilişkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Cognitive dysfunction is associated with increased mortality and can lead to difficulties in the management of heart failure therapy. The aim of this study is to investigate the role of sST2, GDF-15 and the clinical factors for cognitive dysfunction in older patients with heart failure with reduced ejection fraction (HFrEF). Methods: 101 chronic stable HFrEF patients over 65 years old were enrolled to the study. Montreal Cognitive Asssessment(MoCA) test and Standardized Mini Mental State Examination (SMMSE) were applied to evaluate the cognitive functions of the patients. sST2, GDF-15 and NT-proBNP levels were measured. Patients who scored below 21 points in MoCA and/or below 24 points in SMMSE were accepted to have cognitive dysfunction. Results: NT-proBNP and GDF-15 levels were significantly higher in cognitive dysfunction group(n=46). sST2 levels of patients were similar between groups. The patients were older in cognitive dysfunction group. The ratio of influenza vaccinated patients were higher in normal cognitive function group. GDF-15 levels showed negative correlation with SMMSE score. The right ventricular diameter had negative correlation and hemoglobine levels showed positive correlation with MoCA and SMMSE score. In logistic regression analysis, higher GDF-15 levels, older age, and higher NYHA class were related with increased the risk of cognitive dysfunction. Conclusions:Cognitive dysfunction may related with age, right ventricular enlargement, anemia, NYHA functional class, GDF-15 and NT- proBNP levels in HFrEF patients over 65 years.