Son 5 yılda kliniğimizde tanı konulan bazal hücreli karsinom olgularının retrospektif incelenmesi
Retrospevtive investigation of diagnosed basal cell carcinoma cases in our clinic in the last 5 years
  1. Tez No: 635249
  2. Yazar: ONUR RAİMOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Bazal Hücreli Karsinom, Histopatolojik Alt Tip, Anatomik Dağılım, Basal Cell Carcinoma, Histopathological Subtype, Anatomical Distribution
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bazal hücreli karsinom (BHK) derinin en sık görülen malignitesidir ve insidansı giderek artmaktadır. Çalışmada kliniğimizde tanı konulan olgularda hastaların yaş, cinsiyet, tümör histopatolojik alt tipi, tümör lokalizasyonu, hastalara eşlik eden komorbid hastalıklar belirlenerek retrospektif olarak incelendi. Gereç ve Yöntem: Histopatolojik olarak BHK tanısı konulan 256 hastadaki 273 tümör çalışmaya dahil edildi. Histopatolojik alt tipler incelenirken histopatolojik tipler nodüler, yüzeyel, morfeiform, infiltratif, adenoid, bazoskuamöz, keratotik, mikst, pigmente ve mikronodüler olarak gruplandırıldı. Anatomik lokalizasyon belirtilirken vücut baş-boyun, gövde, üst ekstremite, alt ekstremite olarak 4 bölgeye ayrıldı. Baş-boyun bölgesi burun, alın, yanak, preaurikular bölge, dudak, perioral bölge olarak 6 alt bölgeye, gövde de gövde ön yüz ve gövde arka yüz olarak 2 alt bölgeye ayrıldı. Bulgular: Çalışmaya alınan 256 BHK hastasının yaş ortalaması 67.67 idi ve hastaların en genci 32 en yaşlısı 104 yaşındaydı. Hastaların 137'si erkek (%56.5), 119'u kadındı (%46.5). Erkek hastaların yaş ortalaması 68.24±12.81, kadın hastaların ortalama yaşı 67.02±14.18 idi. En sık görülen tümör histopatolojik alt tipi % 61.5 oranında (n=168) nodüler tipti ve en fazla tümör % 88.3 oranında (n=241) baş-boyun bölgesindeydi. Hastaların en sık komorbid hastalığı hipertansiyondu(%68.4). Sonuç:Çalışmamızda bazal hücreli karsinomun en sık 70-80 yaş aralığında, baş-boyun bölgesinde, en sık nodüler tipte olduğu görüldü. Yüzeyel tipin gövdede daha fazla görüldüğü ve erken yaşlarda kadın insidansının arttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Objectives:Basal cell carcinomais the most common malignancy of the skin and its incidence is gradually increasing. In the study, age, gender, tumor histopathological subtype, tumor localization, comorbid diseases accompanying in the patients diagnosed in our clinic were determined and analyzed retrospectively. Methods: 273 tumors in 256 patients with histopathological diagnosis of Basal cell carcinoma (BCC) were included in the study.While the histopathological subtypes were examined, the histopathological types were grouped as nodular, superficial, morpehiform, infiltrative, adenoid, basosquamous, keratotic, mixed, pigmented and micronodular.While specifying anatomical localization, the body was divided into 4 regions as head-neck, trunk, upper limb and lower limb.The head-neck region is divided into 6 sub-regions as the nose, forehead, cheeks, preauricular region, lips, perioral region, and the trunk is divided into 2 sub-regions as the front of the trunk and the back of the trunk. Results:The average age of 256 BCC patients was 67.67 and the youngest of patient was 32 and the oldest was 104 years old. The gender groups of the patients were 137 men (56.5%) and 119 were women (46.5%). The average age of male patients was 68.24±12.81, and the average age of female patients was 67.02 ± 14.18. The most common type was nodular type with tumor histopathological subtype 61.5% (n=168) and the most common tumor was in the head and neck region as 88.3% (n=241). The most common comorbid disease of the patients was hypertension (68.4%). Conclusion:In our study, it was observed that basal cell carcinoma was most frequently in the 70-80 age range, in the head and neck region, most commonly in the nodular type. Increased female incidence at an early age.