Asbeste bağlı malign mezotelyomada serum periostin, tenascin- C, neopterin, YKL-40 ve indolamin 2,3- dioksijenaz düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum periostin, tenascin-C, neopterin, YKL -40 and indolamine 2,3-dioxygenase levels in asbestos related malignant mesothelioma
- Tez No: 635283
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL ÜNÜVAR, PROF. DR. MÜMTAZ İŞCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Malign mezotelyoma, Neopterin, Periostin, Tenascin-C, YKL–40, İndolamin 2, 3-dioksijenaz, Malignant mesothelioma, Neopterin, Periostin, Tenascin-C, YKL-40, Indolamine 2, 3-dioxygenase
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Asbeste Bağlı Malign Mezotelyomada Serum, Periostin, Tenascin- C, Neopterin, YKL-40 ve İndolamin 2,3- Dioksijenaz Düzeylerinin Değerlendirilmesi Amaç: Malign mezotelyoma (MM) en sık plevra olmak üzere peritoneal, perikardial, tunica vajinalis testisin serozal yüzeylerindeki mezotelyal hücrelerden köken alan agresif ve fetal seyirli bir tümördür. MM tanılı hastaların yaklaşık %80'inde asbest temasına ait öykü mevcuttur. Kanserin erken teşhis edilmesi çok önemlidir. Bu nedenle MM'nin erken teşhisinde tümör belirteci olabilecek biyobelirteç tespiti de çok önemlidir. Bu çalışmamızda MM hastalarının serum Periostin, Tenascin-C (TN-C), Neopterin (NT), YKL-40 ve İndolamin 2,3-dioksijenaz (IDO) düzeylerinin değerlendirilmesi ve bu biyobelirteç düzeylerinin tanı ve prognoz üzerindeki etkisi ile yaş, cinsiyet, asbest teması ve histopatolojik tip ile ilişkisini değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve metod: İnönü Üniversitesi'nden alınan 2018/145 nolu etik kurul onayı ve TDK - 2019 - 1512 nolu BAP projesi desteği ile bu prospektif çalışma gerçekleştirildi. Kasım 2018- Nisan 2019 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümüne plevral efüzyon ön tanısıyla başvuran 30 hasta ve 25 kontrol grubu ile çalışma yürütüldü. Bulgular: Hasta grubunun Periostin, TN-C, YKL-40, NT ve IDO düzeyi kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak yüksek bulundu (p˂0.05). Tartışma ve sonuç: Bizim çalışmamızda asbest temaslı MM olgularının biyobelirteç seviyelerinde artış gözlendi. Bu sonuçlara dayanarak tümör belirteçlerinin asbest temaslı riskli gruplarda MM olgularını tarama ve prognozunu belirlemede çok yararlı kullanım alanları bulacağını öne sürebiliriz. MM'nin tanı, tedavi ve prognozunu değerlendirmede daha iyi sonuçlar elde edilebilmesi için daha geniş populasyonlardaki çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Serum Periostin, Tenascin-C, Neopterin, YKL -40 and Indolamine 2,3-Dioxygenase Levels in Asbestos Related Malignant Mesothelioma Aim: Malignant mesothelioma (MM) is an aggressive and fatal tumor that originates from mesothelial cells on the serosal surfaces of the peritoneal, pericardial, tunica vaginalis testis, most commonly pleura. Approximately 80% of patients with MM have a history of asbestos contact. Early diagnosis of cancer is very important. Therefore, biomarker detection, which may be a tumor marker, is very important in the early diagnosis of MM. In this study, we aimed to evaluate the levels of serum, Periostin, Tenascin-C (TN-C), Neopterin (NT), YKL-40 and Indolamine 2,3-dioxygenase (IDO) in MM patients and the relationship between the effect of the levels of this biomarker on diagnosis and prognosis and age, sex, asbestos contact and histopathologic type. Material and method: This prospective study was conducted with the approval of Ethics Committee 2018/145 obtained from Inonu University and with the support of TDK - 2019 - 1512 BAP project. The participants of the study were 30 patients and 25 control groups who applied to Dicle University Faculty of Medicine, Thoracic Diseases Department with a pre-diagnosis of pleural effusion between November 2018 and April 2019. Results: Periostin, TN-C, YKL-40, Neopterin and IDO levels of the patient group were statistically significantly higher than the control group (p˂0.05). Conclusion: In our study, an increase in biomarker levels was observed with asbestos-contacted MM cases. Based on these results, we can argue that tumor markers will find very useful uses in screening MM cases and determining their prognosis in risky groups with asbestos contact. In order to obtain better results in the diagnosis, treatment and prognosis of MM, studies in larger populations are needed.