Mide kanseri tanılı hastalarda galanin ve obestatin düzeylerinin belirlenmesi
Determination of galanin and obestatin levels in patients with gastric cancer
  1. Tez No: 635343
  2. Yazar: FURKAN ALİ UYGUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA DİŞÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mide kanseri, Galanin, Obestatin, Gastric cancer, Galanin, Obestatin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Dünyada görülen beşinci en sık kanser mide kanseridir ve kansere bağlı ölümlerin üçüncü en sık nedenidir. Geç belirti vermesi ve kendine spesifik semptomları olmaması nedeniyle sinsi bir hastalık olarak kabul edilir. Erken evrede yakalandığı zaman sağkalım oranları ciddi oranda artmaktadır. Erken evrede tanı koymanın önemi göz önüne alındığında tarama programları ve biyokimyasal tetkikler hastalığın sürveyansı için çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı, mide kanseri patogenezini açıklamaya ve tanısını hızlandırmaya katkı sağlamak için serum obestatin ve galanin düzeylerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Mide kanseri tanısı konulan 30 hasta ile sağlıklı veya benign mide hastalığı olan 30 kişiden oluşan kontrol grubundan alınan kan örneklerini serumlarına ayırdıktan sonra obestatin ve galanin düzeyleri ticari olarak satın alınan Elabscience marka (sırasıyla Kat No: E-EL-H1989 ve E-EL-H1301 , Elabscience, Texas, USA) ELİSA kitleri ile üreticinin önerdiği standart protokole göre Dynex marka otomatik ELİSA okuyucu cihazında (Dynex Technologies Headquarters, Chantilly, USA) ELİSA yöntemi ile analiz edildi. İstatistik analizleri SPSS 20.0 (SPSS, Chicago, IL, United States) programı kullanılarak yapıldı. Parametrelerin normal dağılıma uygunluğu Kolmogrov-Smirnov testi ile değerlendirildi. Hasta ve kontrol grubuna ait serum obestatin ve galanin değerlerinin karşılaştırılmasında bağımsız örneklemlerde t-testi (independent t-testi, student's t-testi) kullanıldı. Parametreler arasındaki korelasyon pearson korelasyon analizi ile değerlendirildi. Sonuçlar ortalama ± standart sapma (SS) olarak verildi. Gruplar arasındaki anlamlı farklılık için p< 0,05 kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda hasta grubunda (ortalama: 40,21±5,82 ng/dl) bakılan serum obestatin değerleri kontrol grubunda (ortalama: 15,15±3,32 ng/dl) bakılan obestatin değerlerine göre daha yüksek bulundu ve istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (p< 0,001). Hasta grubunda (ortalama: 19,73±5,04 pg/ml) bakılan galanin değerleri kontrol grubunda (ortalama: 35,59±10,94 pg/ml) bakılan galanin değerlerine göre daha düşük bulundu ve istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edildi (p< 0,001). Sonuç: Mide kanseri tanılı hastaların serum obestatin düzeylerinin sağlıklı insanlara ve benign mide hastalığı olanlara kıyasla daha yüksek seyrettiği serum galanin düzeylerinin ise düşük seyrettiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Purpose: Gastric cancer is the fifth common cancer in the world and the third most common cause of cancer-related death. It is considered as an insidious disease since it has late symptoms and no specific symptoms. If it is diagnosed at an early stage, survival rates increase significantly. Considering the importance of diagnosing at an early stage, screening programs and biochemical tests are very important for surveillance of the disease. The aim of this study is to determine serum obestatin and galanin levels in order to contribute to explain the pathogenesis of gastric cancer and to accelerate its diagnosis Method: After separating blood samples taken from 30 patients diagnosed with gastric cancer and a control group of 30 healthy or benign gastric disease into their serum, the levels of obestatin and galanin were analyzed with ELISA method on the Dynex (Dynex Technologies Headquarters, Chantilly, USA) brand automatic ELISA reader device according to the standard protocol recommended by the manufacturer with commercially purchased Elabscience (Catalog no: E-EL-H1989 and E-EL-H1301, Elabscience, Texas, USA, respectively) brand ELISA kits. Statistical analysis was carried out with IBM-SPSS 20.0 (SPSS, Chicago, IL, United States). Normal distribution of variables was tested using the Kolmogrov-Smirnov test. Independent samples t-test (independent t-test, student's t-test) was used to compare serum obestatin and galanin values of the patient and control groups. Correlation between variables was tested using Pearson correlation method. Results were presented as“mean ± standard deviation (SD)”and differences between groups were evaluated at a significance level of p< 0.05. Findings: In our study, serum obestatin values in the patient group (mean: 40.21±5.82 ng/dl) were found to be higher than the obestatin values in the control group (mean: 15.15±3.32 ng/dl) and a statistically significant difference was found (p< 0.001). Galanin values in the patient group (mean: 19.73±5.04 pg/ml) were found to be lower than the galanin values in the control group (mean: 35.59±10.94 pg/ml) and a statistically significant difference was found (p< 0.001). Conclusion: It was found that serum obestatin levels of patients with gastric cancer were higher and their serum galanin levels were lower than the normal people and the patients with benign gastric diseases.