Öğrencilerin hata analizi bulgularına göre okuma durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of students 'Reading performance' according to miscue analysis findings
- Tez No: 635374
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN AKANDERE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Hata analizi, yanlış analizi, dil ipucu sistemleri, Miscue Analysis, running records, language cueing systems
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 316
Özet
Bu çalışmanın amacı, ilkokul öğrencilerinin sözlü okuma düzeylerinin ve üç dil ipucu sistemlerinin kullanımlarının hata analizi yoluyla tespit edilmesidir. Araştırmanın amacı doğrultusunda ilkokul öğrencilerinin okuma hataları ve bu hataların olası nedenleri Hata Analizi Envanteri adlı bir okuma performansı değerlendirme aracı kullanılarak niteliksel bir araştırma temelinde incelenmiş ve tartışılmıştır. Veriler, 2016-2017 öğretim yılında Konya, Altınekin'de bir devlet ilkokulunda 3. sınıf öğrencileri arasından seçilen 10 öğrenciden elde edilmiştir. Bu çalışmada çalışma grubunu belirlemek için ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmadaki veriler öğrencilerin okuma kayıtları, yanlış analiz envanteri ve hata analizi envanteri, görüşme formu ve öğretmen notlarından (araştırmacı notları) elde edilmiştir. İlk olarak öğrencilerin sözlü okuma düzeyleri Yanlış analizi kullanılarak belirlenmiş, daha sonra öğrencilerin okuma ve kendi okumaları hakkındaki görüşlerini öğrenmek için Burke Görüşme Formu doldurulmuştur. Ardından okuma kayıtları Hata analiziyle analiz edilmiştir. Öğrencilerin okuma yanlışlarını ve okuduğunu anlama düzeylerini saptamak için ilk 2 hafta, 1 öyküleyici ve 1 bilgilendirici metin okutularak ses kayıtları yanlış analiz envanteri ile analiz edilmiştir. Görüşme formundan sonra öğrencilere 1 öyküleyici ve 1bilgilendirici olmak üzere 2 metin okutulmuştur. Ses kayıtları en az 3 kez dinlenmiş ve derinlemesine analiz formuna hatalar not edilmiştir. Hataların analizi, ortalama ve ortalamanın üstünde olan okuyucuların semantik ve sözdizimsel ipuçlarını, ortalamanın altında olan okuyuculardan daha yüksek yüzdelerde kullandığını ortaya koymuştur. Ayrıca zayıf okuyucuların çoğunlukla grafofonik ipuçları kullandığı görülmüştür. Sözlü okuma sırasında yapılan hata türleri incelendiğinde, öğrencilerin en çok kelime atlama, yanlış okuma ve ekleme hataları yaptıkları gözlemlenmiştir. Ayrıca, çalışmanın bulguları, yapılan hataların sayısı ile okunan metin türü arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Öğrenciler ilginç ve gerçek hayatla ilgili öyküleyici metinleri daha kısa sürede ve daha az yanlışla okurken, öğretim amaçlı bilgilendirici metinleri daha uzun sürede ve daha fazla hata ile okumuşlardır. Araştırmanın bulgularına göre öğrencilerin okuma düzeylerinin ve okuma hatalarının öğrencilerin bireysel farklılıklarına göre değiştiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the oral reading levels of the primary school students and using of three language cueing systems by using 'Miscue Analysis'. With reference to the aim of the research, reading miscues were analyzed and discussed on the basis of a qualitative study by using a tool for evaluating reading performance which is called''Miscue Analysis Inventory''. The data was obtained from 10 pupils who were selected from 3rd grade-students at a primary school in Altınekin, Konya in 2016-2017 school year. In this study, criterion sampling method was used to determine the study group. The data in the research were obtained from the students' reading records, running records and miscue analysis inventory, interview form and teacher notes (researcher's notes). Firstly oral reading levels of the students were determined by using Running Records, then Burke Interview Form was filled in order to learn the views of students about reading and their own reading. And reading miscues were analyzed by Miscue Analysis. In order to detect students' reading miscues and reading comprehension levels, the first 2 weeks, 1 narrative and 1 expository texts were read and running records inventory was applied. After the interview form, the students read 2 texts, 1 narrative and 1 expository. Oral recordings were listened at least 3 times and miscue was marked in depth analysis form. Analysis of miscues revealed that average and above average readers used the semantic and syntactic cues of text high percentages than did below average readers. Also poor readers used grapho-fonic cues mostly. With regard to the types of the miscues made during oral reading, it has been observed that students omssion, misread and insert something most frequently. Furthermore, the findings of the study show that there is a relation between the number of miscues made and the type of the text. Whereas the students make less miscues and less time reading in narrative texts that are interesting and related with real life, they make more miscues and long time reading in expository texts with an instructional purpose. According to the findings of this research, it was concluded that the individual reading levels of the students and their reading miscues vary according to the individual differences of the students.