Pakikoroid spektrumu hastalarında ve pakikoroid pigment epitelyopati hastalarında optik kohorens tomografi anjiografi bulguları
- Tez No: 635406
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: optik koherens tomografi anjiografi, pakikoroid spektrum, pakikoroid pigment epitelyopati, Santral seröz koryoretinopati
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmadaPakikoroid Spektrumu hastalarındaki ve Pakikoroid Pigment Epitelyopati hastalarındaki Optik kohorens tomografi anjiografi (OKTA) bulgularının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hastalar ve Yöntem:Çalışmaya kliniğimizde takip ve tedavi edilen,Pakikoroid spektrumu hastalığı tanısı alan, 30 olgunun 30 gözüne ait kayıtları retrospektif olarak incelendi.Kontrol grubu için de 15 sağlıklı gönüllünün 15 gözüne ait kayıtları retrospektif olarak çalışmaya alındı.Çalışmaya dahil edilen tüm olguların OCTA verileri ve rutin oftalmolojik muayene bilgileri incelendi. Bulgular: Çalışmaya alınan 30 Pakikoroid Spektrum hastasının 30 gözünün 20'si (%66,7) Santral Seröz Koryoretinopati(SSKR), 6'sı (%20) Polipoidal Koroidal Vaskülopati(PKV), 2'si (%6,7) Pakikoroid Pigment Epitelyopati(PPE) ve 2'si (%6,7) Pakikoroid Neovaskülopati(PNV) idi. Hastaların 11'i (%36,6) kadın, 19'u (%63,3) erkekti.Hastaların yaş ortalaması 42.8±5.5 idi.Vaka grubunun görme keskinliği ortalaması kontrol grubundan anlamlı (p˂0.05) olarak düşüktü.30 Pakikoroidli gözün 8'inde (%26,6) OKTA ile koroidal neovaskülarizasyon(KNV) saptandı. 20 SSKR'li gözün tamamında subretinal sıvı,12 sinde (%60) pigment epitel dekolmanı (PED),3'ünde (%15) KNV mevcuttu. PPE hastalarının 2'sinde de retina pigment epitel değişikliği mevcut iken hiçbirinde subretinal sıvı yoktu.PKV olgularının tamamında polipoidal multibl PED ve subretinal sıvı tespit edilmiş olup,3 ünde (%50) OKTA ile KNV saptandı.PNV olgularının 2'sinde de sığ irregüler PED ve KNV tespit edildi. Vaka grubunun subfoveal koroid kalınlığı kontrol grubundan anlamlı (p˂0.05) olarak daha yüksek ölçülmüştür.Kalınlık ölçümü aynı zamanda makuladan 0,5 mm uzaklıkta nazalden ve temporalden olmak üzere iki noktadan daha yapıldı.Vaka grubunun hem nazalve hemde temporal bölge ortalama koroidal kalınlık değerleri kontrol grubundan anlamlı (p˂0.05) olarak daha yüksek ölçülmüştür.Vaka grubuFoveal Yoğunluk (FD) değeri kontrol grubundan anlamlı (p˂0.05) olarak daha düşük olarak tespit edildi.Vaka grubunda koryokapillaris Flow alanı değeri kontrol grubundan anlamlı (p˂0.05) olarak daha düşüktü. Sonuç: Non-invaziv bir görüntüleme yöntemi olan OCTA Pakikoroid spektrumu hastalarının teşhisinde,ayırıcı tanısında oldukça yardımcıdır.Sağlıklı bireylere kıyasla Pakikoroid spekrum hastalarının OCTA parametrelerinin farklılık gösterebileceği bu durumun koryokapiller tabakada meydana gelen mikrovaskülerdeğişikliklerden kaynaklanabileceği düşünülmektedir.Ancak bu sonuçların,daha geniş kapsamlı çalışmalarla değerlendirilmesi faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim : In this study, we aimed to evaluate the findings of Optical cohorens tomography angiography (OCTA) in patients with pachychoroid spectrum disease and patients with pachychoroid pigment epitheliopathy. Patients and Methods:In the study, the 30 eyes of 30 patients diagnosed with pachychoroid spectrum disease who were followed up and treated in our clinic were analyzed retrospectively.For the control group, records of 15 eyes of 15 healthy volunteers were included in the study.OCTA data and routine ophthalmologic examination findings of all cases included in the study were analyzed. Results: 30 pachychoroid spectrum patients included in this study;20 of 30 eyes (66.7%) withCentral Serous Chorioretinopathy (SSKR), 6 (20%) withpolypoidal choroidal vasculopathy Polypoidal Choroidal Vasculopathy (PKV), 2 (6.7%) withpachychoroid pigment epitheliopathy (PPE) and 2 ( 6.7%) withpachychoroid neovasculopathy (PNV). 11 (36.6%) of the patients were female and 19 (63.3%) were male. The mean age of the patients was 42.8 ± 5.5.