Ses teli nodülü, ses teli polibi ve ses teli kisti olan yetişkinlerde ses cerrahisi ile ses terapisi yöntemlerinin etkililiğinin karşılaştırılması
The comparison of the effectiveness of the methods of voice surgery and voice therapy for the adults with vocal cord nodules, vocal cord polyps, and vocal cord cysts
- Tez No: 635431
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELÇİN TADIHAN ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Ses terapisi, Ses cerrahisi, Fonksiyonel ses bozuklukları, Rezonant ses terapisi, Etkililik, Voice therapy, Voice surgery, Functional voice disorders, Resonant voice therapy, Effectiveness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada ses teli nodülü, ses teli polibi, ses teli kisti olan yetişkinlere uygulanmış ses terapisi ve yapılan ses cerrahisi yöntemlerinden hangisinin daha etkili olduğunun ortaya konması amaçlanmıştır. Kırk katılımcı ses terapisi uygulanan grup (STG) ve ses cerrahisi yapılan grup (SCG) olarak eşit sayıda dağıtılmıştır. STG'deki katılımcılara hafta da bir seans olmak üzere 6 seans rezonant ses terapi (RST) uygulanmıştır. SCG'deki katılımcılara Endolarengeal mikrocerrahi (EM) uygulanmıştır. Terapi öncesi, sonrası ve cerrahi öncesi, sonrası iki kere ölçüm yapılmıştır. Maksimum fonasyon süresi (MFS), s/z oranı, GRBAS skalası, Ses Handikap İndeksi (SHİ), Sesle İlgili Yaşam Kalitesi Ölçeğine (SİYKÖ) ait veriler toplanmıştır. Veriler istatistiksel olarak grup içi ön test son test ve gruplar arası karşılaştırılmıştır. Analizlere göre grup içi STG ve SCG'de MFS, s/z oranı, G, R, B, A, S özellikleri, SHİ ve SİYKÖ skorlarında son testte daha iyi olduğu bulunmuştur. Gruplar arası analizlere göre ise MFS, GRBAS özellikleri, SHİ ve SİYKÖ son test, ön test fark skorları arasında STG'nin lehine anlamlı fark bulunmuş, s/z oranı arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Ses terapisi ve ses cerrahisi sonucunda bireylerin seslerinde iyileşmeler gözlenmiştir. Ses terapisi ve ses cerrahisi olumlu sonuçlar sağlamaktadır. Ayrıca ses terapisinin daha etkili bir yöntem olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The present study aims to determine whether voice therapy is more effective than voice surgery, which are the two methods used for the adults with vocal cord nodules, vocal cord polyps, and vocal cord cysts. Forty participants were equally divided into two groups; one with voice therapy groups (VTG) and the other with voice surgery groups (VSG). The participants in VTG were treated with 6 sessions of resonant voice therapy, one for every week. The participants in VSG were treated with endolaryngeal microsurgery (EM). The measurement was carried out twice, once before and after the treatment and then, before and after the surgery. Data regarding maximum phonation time (MFT), s/z ratio, GRBAS scale, vocal handicap index (VHI), voice-related quality of life (VRQOL) was collected. The pretest-posttest intragroup data and the data between the groups were statistically compared. According to the analyses, the posttest of intragroup VTG and VSG demonstrated better results of MFT, s/z ratio, G, R, B, A, S values, VHI, and VRQOL scores. The analysis carried out between the groups showed a significant difference in terms of VT among the pretest-posttest difference scores of MFT, GRBAS values, VHI, and VRQOL, while no significant difference was found in terms of s/z ratio. As a result of voice therapy and voice surgery, it was noticed that the participants' voices got better. Voice therapy and voice surgery provide positive results. It can also be said that voice therapy is a more effective method.