Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'nde KOAH atak geçirme sıklığı ile tedaviye uyum arasında ilişkinin değerlendirilmesi: 1 yıllık, ileriye dönük, gözlemsel çalışma
Evaluation of the correlation between copd exacerbation frequency and treatment compliance in Emergency Department of Eskisehir Osmangazi University Hospital: 1-year, prospective observational study
- Tez No: 635483
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURDAN ACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: KOAH atak sıklığı, tedaviye uyum, acil servis, COPD exacerbation frequency, compliance with treatment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
KOAH atağı hastanın yaşam kalitesini bozan, ek tedavi gerektiren solunumsal yakınmalarda bozulmadır. Hastaların tedaviye uyumsuzluğu atak nedenlerinden biridir. Hastaların tedaviye uyumu ile KOAH atak arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık. Prospektif olarak 04.10.2017-04.10.2018 tarihleri arasında başvuran 357 hasta çalışmaya alındı. Öğrenim düzeyi ilk öğretim ve altı olanlar, tedaviye ulaşmakta zorluk çekenler (p=0.047), evde oksijen tedavisi alanlar (p=0.011), acil serviste oksijen tedavi alan hastalar (p=0.029), cerrahi tedavi alanlar (p=0.029) ve KOAH nedeniyle yaşam kalitesi her zaman-sıklıkla etkilenenler (p=0.040) atak nedeniyle acil servise daha sık başvurdu. Hastaların kışın atak nedeniyle başvuru sayısı diğer mevsimlere göre daha az idi (p= 0.008). Hastaların acil serviste antibiyotik alanları (p=0.021), günlük düzenli fiziksel aktivitelerini her zaman-sıklıkla yapanları (p=0.024) ve yakınlarından her zaman-sıklıkla destek alanları (p=0.005) atak nedeniyle acil servise daha az sayıda başvurdu. Düzenli tedavi alan ve almayan hastalarla (p=0.886) hekim tavsiyesine uyan ve uymayan hastaların (p=0.623) acil servise atak nedeniyle başvuru sıklığında anlamlı fark saptanmadı. Sonuç olarak; öğrenim düzeyi düşük olan, tedaviye ulaşmakta zorlanan, evde ve acil serviste oksijen ihtiyacı olan ve cerrahi tedavi alan KOAH hastalarında atak geçirme sıklığı daha fazladır. Acil serviste antibiyotik alan, günlük fiziksel aktivitesini iyi yapan ve yakınlarından iyi destek alan KOAH hastalarında atak geçirme sıklığı daha azdır. Düzenli tedavi alan, hekim tavsiyesine uyan tedaviye uyumlu KOAH hastalarında atak sıklığı etkilenmemektedir.
Özet (Çeviri)
COPD exacerbations are disturbances in respiratory symptoms, which require additional treatment and impair the patient's quality of life. Patients' noncompliance with treatment is one of the causes of exacerbation. We aimed to investigate the correlation between patients' compliance to treatment and COPD exacerbation. Prospectively, 357 patients who applied to the emergency department between October 04, 2017 and October 04, 2018 were included in the study. Those with primary education and lower education level (p = 0.048), those who have difficulty in accessing treatment (p = 0.047), those who receive oxygen therapy at home (p = 0.011), the patients who receive oxygen therapy in the ED (p = 0.029), those who receive surgical treatment (p = 0.029) and those whose quality of life has always been frequently affected by COPD (p = 0.040) applied to the ED more frequently due to the exacerbation. The number of admissions was lower in winter than in other seasons (p = 0.008). Patients on antibiotic (p = 0.021) in the ED, those who always do their daily physical activities regularly (p = 0.024), and those who receive support from their relatives (p = 0.005) applied to the emergency room less frequently due to the exacerbation. There was no significant difference in the frequency of admittance to the emergency department between patients who did and did not receive regular treatment (p = 0.886), and between those who did and did not comply with physician's advice (p = 0.623). As a result, the frequency of exacerbations is higher in COPD patients who have low education levels, have difficulty in accessing treatment, need oxygen at home and in the ED, and receive surgical treatment. The frequency of exacerbations is lower in COPD patients who take antibiotics in the ED, do their daily physical activity and receive good support from their relatives. The frequency of exacerbations is not affected in COPD patients who receive regular treatment and comply with the advice of a physician.