Alfa amilaz enziminin polietilen glikol ile kovalent konjugatlarinin hazirlanmasi ve termal stabilitelerinin incelenmesi
Preparation of covalent conjugates and polyethylene glycol of alpha amylase enzyme and investigatiin of their thermal stability
  1. Tez No: 635566
  2. Yazar: MERVE ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELDA ALTIKATOĞLU YAPAÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Alfa amilaz, enzim stabilizasyonu, polietilen glikol, kovalent konjugasyon, Alpha amylase, enzyme stabilization, polyethylene glycol, covalent conjugation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Alfa amilaz, başlıca gıda, tekstil, deterjan endüstrilerinde kullanılmaktadır. Bu gibi endüstriyel uygulamalarda çalışma ortamlarının sıcaklık, pH v.b. değerleri ya da mevcut kimyasallar enzimin aktivitesini olumsuz etkileyebilir. Endüstriyel enzimlerin uygulamalardaki stabilitesi biyoteknolojide kritik bir sorundur. Protein stabilizasyonunda, protein mühendisliğinden, immobilizasyon tekniklerinden veya kimyasal modifikasyondan yararlanılmaktadır. Taşıyıcı olarak çözünmeyen materyaller kullanılarak elde edilen immobilize enzimlerin ise serbest enzimlere göre çeşitli avantajları vardır. Bu avantajlar stabiliteyi arttırmak, kolayca tekrar kullanılır durumda olmak ve sürekliliği olan işlemler için uygun olmak şeklinde sıralanabilir. Bu çalışmada, alfa amilaz enzimi ile polietilen glikol polimerinin farklı mol oranlarında kovalent konjugatları sentezlenmiştir. Konjugatların UV-Vis spektrofotometre ile karakterizasyonu yapıldı. Sentezlenen konjugatların ve serbest enzimin farklı sıcaklıklarda, farklı pH değerlerindeki aktiviteleri, termal stabiliteleri incelendi ve sonuçlar kıyaslandı.
Özet (Çeviri)
Alpha amylase is mainly used in food, textile and detergent industries. In such industrial applications, the temperature, pH etc. of the working environment. or existing chemicals may adversely affect the activity of the enzyme. The stability of industrial enzymes in applications is a critical problem in biotechnology. Protein stabilization, protein engineering, immobilization techniques or chemical modification are utilized. The immobilized enzymes obtained by using insoluble materials as carriers have various advantages over free enzymes. These advantages can be listed as increasing the stability, being easily re-used and suitable for continuous processes. In this study, the covalent conjugates of the polyethylene glycol polymer with different molar ratios were synthesized by the alpha amylase enzyme. Conjugates were characterized by UV-Vis spectrophotometer. The thermal stability of synthesized conjugates and free enzyme at different temperatures, different pH values were investigated and the results were compared.