The influence of global stress and perception of uncertainty avoidance on people's preferences for working in virtual organizations: The moderating effect of the personality traits
Global stres ve belirsizlikten kaçınma algısının insanların sanal organizasyonlarda çalışma tercihine etkisi: Kişilik özelliklerinin düzenleyici etkisi
  1. Tez No: 635683
  2. Yazar: HÜSEYİN GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK SAĞLIK ÖZÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Çalışma Ortamı, Uzaktan Çalışma, Evden Çalışma, Ağ Organizasyonları, Sanal Organizasyonlar, Kişilik Özellikleri, Deneyime Açıklık, Dışa Dönüklük, Genel Stres, Sosyo-Kültürel Boyutlar, Belirsizlikten Kaçınma, İş Tercihi, Çalışan İş Uyumu, Virtual Work Environment, Remote Work, Telecommuting, Network Organizations, Virtual Organizations, Personality Traits, Global Stress, Stress, Socio-Cultural Dimensions, Uncertainty Avoidance, Job Preference, Employee Job fit
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
İş verenler artan bir şekilde takımlarını sanal iş ortamlaranda büyütmenin yollarını araştırıyorlar. Özellikle son dönemlerde yaşanılan Covid-19 pandemisinden sonra, sanal çalışma ortamları öncesine oranla daha fazla önem kazanan bir kavram olmuştur. Sanal çalışma ortamları, evden çalışma veya uzaktan çalışma kavramları ile diğer ilişkili kavramları bulmaya yönelik yapılan çalışmaları sayısı artmaktadır. Çalışanların kişilik özellikleri, hissedilen stres seviyesi veya sosyo-kültürel boyutların algılanması bu tür organizasyonlarda/ortamlarda çalışma tercihini tahmin etmekte kullanılabilir. İş verenlerin gelecekteki çalışanlarını sanal/uzaktan çalışma ortamlarındaki işlere atamadan önce onların bu tür ortamlarda çalışma tercihleri önemlidir. Bu çalışma işverenlerin çalışan tercihleri iki farklı ilişkiye bakarak tahmin etmesine yardım etmeyi hedeflemektedir. İlk ilişki hissedilen genel stres ile sanal ortamlarda çalışma tercihi arasındaki ilişki, ikincisi ise belirsizlikten kaçınma algısı ile sanal ortamlarda çalışma tercihi arasındaki ilişki. Kişilik özelliklerinin yukarıdaki ilişkileri düzenleyici bir etkiye sahip olduğu önerilmektedir. Veriler, anket kullanılarak farklı şirketlerde çalışan beyaz yaka çalışanlardan toplanmıştır. Düzenleyici etki SPSS uygulamasında bulunan PROCESS makrosundaki Hayes' model 1 kullanılarak test edilmiştir. Çalışmada kabuş edilen ve reddedilen hipotez sonuçları açıklanmıştır..
Özet (Çeviri)
Employers are increasingly looking for extending their teams to virtual work environment. Especially after the recent pandemic Covid-19, virtual work is more important concept compared to the earlier. There are increasing number of studies aiming to find different related concepts with virtual work environment, telecommuting or remote work. One's personality traits, perceived stress level or perception of socio-cultural dimensions could be good predictors for their preferences of working in this type organizations/environment. It is important for employers to predict their prospect employees' preference for working in a virtual work environment before assigning them to a duty in such environment. This study aimed to help employers to predict their employees' preferences by looking at two relationship. The first one is the one between perceived global stress and preference of working in virtual environment; and the second one is the relationship between perception of uncertainty environment and working in virtual environment. Big five personality traits are proposed to have moderating effect to above relationships. A questionnaire used to collect data from white color employees working in various companies. Hayes' model 1 from PROCESS macro of SPSS is used to test moderating effect. Results of this study explains accepted and rejected hypothesis.