Muğla ili Köyceğiz ilçesinde yaşayan halkın su stresi, su kıtlığı ve su tasarrufu bilincine ilişkin algıları
Public perceptions of water stress, water scarcity and water conservation awareness among residents of Köyceğiz district, Muğla province
  1. Tez No: 961037
  2. Yazar: ÖZCAN TOSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Su tresi, Su kıtlığı, Su tasarrufu, Halk algısı, Köyceğiz İlçesi, Water stress, Water scarcity, Water saving, Public perception, Köyceğiz Town
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Su kaynakları hızla azaldığı ve yanlış kullanımı çevresel dengesizlikler oluşturduğu için, dünyada sürdürülebilir bir gelecek için kamuoyunun su endişelerine ilişkin algıları hayati önem taşımaktadır. Dünya genelindeki su kıtlığı ve stres, esasında insanların bu sorunları nasıl algıladıklarının ve bunun günlük yaşamlarına nasıl yansıdığının tam olarak anlaşılmasını gerektirir. Bu amaçla, Muğla İli Köyceğiz İlçesi sakinlerinin su kullanımı, suyun korunması ve su kaynaklarının muhafazası hakkındaki algılarını ve bilinç durumlarını analiz etmek için bu saha çalışması yürütülmüştür. Bu çalışmanın ilk yapıyor olması çalışmaya aynı zamanda özgün değer katmaktadır. Anket çalışma sonuçları bize, Köyceğiz İlçe halkının büyük bir kısmının mevcut su kaynaklarını korumaya olumlu baktığını ve su kullanım verimliliğinin önemini anladığını gösteriyor. Bu sonuçlar sadece bireysel farkındalık yönünü doğrulamakla kalmıyor, aynı zamanda yerel ve kamu yönetimi düzeylerinde su politikaları tasarlamak için de bilgi sağlamaktadır. Yapılan bu yüksek lisans tezi ayrıca çevre eğitiminin su tasarrufu sorunları konusunda farkındalığı nasıl artırabileceğini ve insanları olumlu uygulamalara nasıl ikna edebileceğini de göstermektedir. Tez çalışmasının bir diğer önemli çıktısı da küresel ısınmaya bağlı olarak, Köyceğiz İlçe nüfusun önemli bir kesiminin suyun geleceği konusunda endişe duyduğunu ve onu korumanın ve en iyi şekilde kullanmanın önemini anladığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Given the rapid depletion of water resources and the environmental imbalances caused by their mismanagement, understanding public perceptions of water-related concerns is crucial for ensuring a sustainable future globally. Water scarcity and stress worldwide necessitate a comprehensive understanding of how individuals perceive these issues and how such perceptions influence their daily lives. To this end, this field study was conducted to analyze the perceptions and awareness levels of residents in Köyceğiz District, Muğla Province, regarding water usage, conservation, and the preservation of water resources. The originality of this study lies in its pioneering nature, as it is the first of its kind in this context. The survey results indicate that a significant majority of Köyceğiz residents view the protection of existing water resources positively and recognize the importance of water-use efficiency. These findings not only confirm the presence of individual awareness but also provide valuable insights for designing water policies at local and governmental levels. Furthermore, this master's thesis demonstrates how environmental education can enhance awareness of water conservation issues and encourage the adoption of sustainable practices. Another key finding is that a substantial proportion of Köyceğiz's population expresses concern about the fate of water resources due to global warming, underscoring their understanding of the need to protect and optimize water usage.