Perakende sektöründeki değişimler ve insan kaynakları yönetimine etkileri
Changes in retail sector and its effects on human resources management
- Tez No: 635692
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞELALE UŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Perakende sektörü, değişim, insan kaynakları yönetimi, Retail sector, change, human resources management
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu çalışma dinamik ve sürekli gelişen perakende sektöründe yaşanan değişimlerin insan kaynakları yönetim süreçleri üzerindeki etkisini incelemektedir. Çalışmanın ilk bölümünde perakende sektörü ve ilgili kavramlar açıklanmış, Türkiye ve Dünya'da perakende sektörünün gelişiminden bahsedilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde perakende sektöründe yaşanan değişimler, küreselleşme, e-ticaretin gelişimi ve tüketici davranışlarındaki değişimler aracılığıyla anlatılmış, perakende sektöründe çalışma koşulları ve karşılaşılan istihdam problemlerinden bahsedilmiş, yaşanan değişimlerin perakende sektöründe İKY süreçlerini nasıl etkilediğinden bahsedilmiştir. Çalışmanın son bölümünde perakende sektörünün en önemli gelişim alanlarından olan alışveriş merkezleri, İKY süreçleri ve çalışma ilişkileri çerçevesinde incelenmiştir. Bu çalışmada amaç perakende sektöründe meydana gelen değişimleri, özellikle bu değişimlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan AVM'ler ekseninde İKY süreçlerine olan etkisiyle değerlendirmektir. Kendine has çalışma ilişkileri ve kültürü olan AVM'ler, yaşadığımız çağda geniş bir istihdam potansiyeli taşıdığı için incelemeye değer görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of changes in the dynamic and constantly developing retail sector on human resource management processes. the retail sector in the first part of the study, explained terms, Turkey is mentioned and development of the retail sector in the world. In the second part of the study, the changes in the retail sector, globalization, the development of e-commerce and the changes in consumer behavior are explained, working conditions in the retail sector and employment problems are mentioned and how the changes affect the HRM processes in the retail sector are mentioned. In the last part of the study, shopping centers, one of the most important development areas of the retail sector, are examined within the framework of HRM processes and labor relations. The aim of this study is to evaluate the changes that occur in the retail sector with their impact on HRM processes especially on the axis of shopping malls that are the result of these changes. Shopping malls with their unique working relationships and culture have been considered worthy of examination because they have a large employment potential in our age.