Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri arasında biliyer atrezi farkındalığının değerlendirilmesi
Assessment of biliary atresia awareness in Gazi University Medical Faculty students
  1. Tez No: 635755
  2. Yazar: BETÜL KÜTÜKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNAN SARI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: uzamış sarılık, direkt hiperbilirübinemi, akolik gaita, biliyer atrezi, prolonged jaundice, direct bilirubinemia, biliary atresia, acholic stool
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Biliyer atrezi (BA) yaşamın ilk 3 ayında tıkanma sarılığının en sık görülen nedenidir. Kasai hepatoportoenterostomi (HPE) tekniği sayesinde çoğu hastada safra drenajı sağlanabilmektedir. Biliyer atrezinin erken tanısı HPE başarısını artıran en önemli faktörlerden biridir. Sadece öykü ve fizik muayene ile; BA'lı bebekleri anne sütü sarılığına bağlı uzamış sarılığı olan bebeklerden ayırmak imkansızdır. Sarılığı olan bebeklerde bilirübin fraksiyonlarının bakılması ve gaita renginin sorgulanması BA'nın erken tansında kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem 6 öğrencileri arasında uzamış sarılığa yaklaşım, akolik gaita farkındalığı ve bu konuda verilecek eğitimin başarısının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Dönem 6 öğrencilerinin uzamış sarılık, direkt hiperbilirübinemi, kolik – akolik gaita ayrımı ve BA konusundaki bilgileri anket ile değerlendirilmiştir. Öğrenciler anket sonrası eğitimle bu konuda bilgilendirilmiş, eğitimden hemen sonra ve 1 ay sonra anketler tekrarlanmıştır. Eğitim öncesi ankette; çalışmaya katılan 312 öğrenciden (ortalama yaş: 23,6 ± 1,0; %48,4 erkek, %51,6'sı kadın) %61,9'u termlerde, %39,7'si pretermlerde uzamış sarılığı, %33,9'u direkt hiperbilirübinemiyi doğru tanımlamış, %76,6'sı sarılığı olan bebekte serum bilirübin fraksiyonlarının bakılması gerektiğini düşünmüştür. Öğrencilerin %20,5'i biliyer atrezili bebek senaryosuna doğru yanıt vermiştir. Öğrencilerin %86,8'i kolik gaita renklerinin tamamını ve %20,5'i akolik gaita renklerinin tamamını doğru tanımlamıştır. Eğitim sonrası yapılan değerlendirmeler tüm sorulara verilen doğru yanıt oranlarının eğitim öncesine göre anlamlı ölçüde arttığını göstermiştir. Bir ay sonra yapılan anketteki doğru yanıt oranlarının eğitimden hemen sonra yapılan ankete göre daha düşük olduğu görülmüştür. Hekim adaylarının uzamış sarılık, direkt hiperbilirübinemi, kolik – akolik dışkı ayrımı ve BA konusundaki bilgi düzeylerinin yetersizliği BA tanı ve tedavisinin gecikmesine neden olabilir. Mezuniyet sonrası eğitimlerin ve tarama programlarının BA'nın erken tanı ve tedavisinde yararlı olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Biliary atresia (BA) is the most frequent identifiable cause of obstructive jaundice in the first 3 months of life. With Kasai hepatoportoenterostomy (HPE), most of the patients achieve bile drainage. Timely diagnosis is important to optimize the response to a HPE aimed at reestablishing bile flow. With only history and physical examination, it is impossible to distinguish an infant with breast milk jaundice from a cholestatic infant. It is critical to check the color of the stool and have a fractionated bilirubin for timely diagnosis of BA. In this study; we aimed to assess the approach of the students in Gazi University Medical Faculty to prolonged jaundice, acholic stool awareness and assess the success of education about these subjects. Knowledge of the students about prolonged jaundice, direct hyperbilirubinemia, acholic stool and BA have been evaluated via questionnaires. After the first questionnaire, all students have been informed about these subjects. Then the questionnaire was repeated after the training and after one month. 312 students (mean age: 23.6 ± 1.0 years; 48.4% male, 51.6% female) have participated in this study. The data of the 1st questionnaire indicate that 61.9% of them defined prolonged jaundice at term infants, 39.7% of them defined prolonged jaundice at preterm infants correctly. 76.6% of them planned to have fractionated bilirubin for an infant with prolonged jaundice. 20.5% of them chose correct clinical presentation for BA. 86.8% of them chose all the stool color that was not acholic correctly. 20.5% of them chose all the stool color that was acholic correctly. We saw that the correct answer rate of participants for all questions have increased significantly after the training. However, the correct answer rate was decreased after one month. We concluded that lack of knowledge of the candidate physicians about prolonged jaundice, direct hyperbilirubinemia, acholic stool and BA may cause delay in diagnosis and treatment. Screen programs and some postgraduate education may contribute to early diagnosis and surgery of BA.