Farklı trend egzersizlerinin akut kalp atım hızı üzerine etkilerinin incelenmesi
Examining the effects of different trend exercise on acute heart rate
- Tez No: 635780
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN DELİCEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: KAH, Crossfit, Tabata, Zumba, Kardiyo Kick Boks, YŞAA, Crossfit, Tabata, Zumba, Cardio Kick Boxing, Hiit Training
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırma farklı trend egzersizlerin akut kalp atım hızı üzerine etkilerinin incelenmesini araştırmak amacı ile yapılmıştır. Bu çalışmada farklı tipte egzersizlerin KAH (atım/dk) değerleri egzersiz süresi boyunca kaydedilmiştir. Araştırma grubumuzu 32 erkek (Xyaş=31,38 yıl, Xboy=177,59 cm, Xva=78,53 kg) ile 52 kadın (Xyaş=36,79 yıl, Xboy=164,96 cm, Xva= 60,13 kg) toplamda 84 sağlıklı ve gönüllü bireyler oluşturmaktadır. Egzersiz gruplarımızda Crossfit (nerkek=19, nkadın=6), Kardiyo Kickboks (nerkek=6, nkadın=18), Tabata (nerkek=9, nkadın=10) ve Zumba (nkadın=18) kişi bulunmaktadır. Her bir egzersiz 1 saat sürmektedir. Araştırma katılan bireylere boy, vücut ağırlığı ölçümü ve Polar Team 2 Pro ile kalp atım hızı değerleri sayısal olarak cihaza kaydedildi. İstatistiksel analizler için SPSS 17,0 paket programı kullanılmıştır. Araştırma grubunun farklı cinsiyet ve periyotlardaki KAH (atım/dk) değerlerindeki farklılığı tespit etmek için karışık ölçümleri için ANOVA istatistiği kullanılmıştır. Bazı parametrelerin egzersiz türlerine göre farklılığını bulmak için Kruskall Wallis H-testi uygulanmıştır. Elde edilen parametrelerin cinsiyetlere göre farklılığını bulmak için İlişkisiz örneklemler için T-testi yapılmıştır. Bağımlı değişkendeki çeşitliliğin zaman değişkeni tarafından açıklanma oranını tespit etmek için Kısmi eta-kare testi uygulanmıştır. YŞAA kapsamında uygulanan egzersiz programlarında erkeklerin kadınlara göre daha yüksek KAH (atım/dk) değerlerine ulaştığı ve daha kısa sürede tolere ettiği belirlenmiştir. Kardiyo Kick Boks egzersizinin diğer egzersizlere göre kadın ve erkeklerde en yüksek kalp atım hızı değerleriyle başlayıp antrenman boyunca yüksek değerlerde seyrettiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, YŞAA kapsamında yapılan egzersiz programları ile sedanter bireylerde ve sporcular da istenilen KAH (atım/dk) değerlerine ulaşmaları, pozitif adaptasyon, sağlık ve performanslarında olumlu katkılar sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted with the aim of investigating the effects of different trend exercises on acute heart rate. In this study, HR (beat/min) values of different types of exercises were recorded during the exercise period. Our research group is 32 men (Xage=31,38 years, Xheight=177,59 cm, Xweight=78,53 kg) and 52 women (Xage=36,79 years, Xheight=164,96 cm, Xweight= 60,13 kg) in total 84 healthy and voluntary individuals. Our exercise groups include Crossfit (nmale=19, nfemale=6), Cardio Kickboxing (nmale=6, nfemale=18), Tabata (nmale=9, nfemale=10) and Zumba (nfemale=18). Each exercise lasts 1 hour. The height, body weight measurement and heart rate values with Polar Team 2 Pro were digitally recorded to the device. SPSS 17.0 package program is used for statistical analysis. ANOVA statistics were used for mixed measurements of the research group to detect the difference in HR (atm/dk) values in different genders and periods. Kruskall Wallis H-test was applied to find the difference between some parameters according to exercise types. T-test was performed for unrelated samples to find the difference between the parameters obtained according to the sexes. Partial eta-square test has been applied to determine the rate at which diversity in the dependent variable is explained by the time variable. In the exercise programs implemented within the scope of HIIT, it was determined that men reached higher HR (beat/min) values than women and tolerated them in a shorter time. Cardio Kick Boxing exercise was determined to start with the highest heart rate values in men and women compared to other exercises and was high during training. As a result, it can be said that the exercise programs carried out within the scope of HIIT and the fact that they reach the desired HR (beat/dk) values in sedentary individuals and athletes also contribute positively in their positive adaptation, health and performance.