Atopik dermatitli çocuklarda d vitamini düzeyinin hastalığın şiddeti ile ilişkisi
The relationship with the situity of the disease of d-vitamin level in children with atopic dermatitis
  1. Tez No: 635782
  2. Yazar: NEVAL METİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLFER MEHTAP YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Atopik dermatit, egzema şiddeti, SCORAD, Vitamin D, Atopic dermatitis, eczema severity, SCORAD, Vitamin D
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Atopik dermatit, günümüzde sıklığı giderek artan kronik bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı, atopik dermatitli çocuklarda hastalığın klinik ve laboratuvar özelliklerini irdelemek ve D vitamini düzeyi ile hastalığın şiddeti arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ocak 2018 ile Ocak 2020 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk İmmünoloji ve Alerji polikliğine başvuran ve atopik dermatit tanısı alan olguların dosyaları incelendi. Hasta dosyalarından cinsiyet, yaş, serum D vitamini düzeyi, serum total immun globulin E, A, M, G düzeyleri, periferik eozinofil sayısı ve atopik dermatit ağırlık derecesi kaydedildi. Kronik hastalığı olan, immün yetmezlik öyküsü bulunan ve gaita parazit incelemesinde parazit yumurtası görülenler çalışmadan çıkarıldı. İstatistiksel analizi SPSS 19.0 programı (lisans numarası:10240642) ile yapıldı. Çalışmada non-parametrik testler, ki-kare testi ve korelasyon analizi kullanıldı. Çalışmaya 35 (%51) kız, 34 (%49) erkek olmak üzere toplam 69 hasta alındı. Olguların yaş ortalaması 19.2±33.8 (2-186 ay) aydır. Olguların cinsiyet ve yaşı ile atopik dermatit ağırlık derecesi karşılaştırıldığında anlamlı fark saptanmadı. Hafif atopik dermatitli olguların serum vitamin D düzeyi orta-ağır atopik dermatitli grup ile benzer bulundu. Serum vitamin D düzeyi ile egzema derecesi arasında anlamlı fark saptanmadı. Atopik dermatit ağırlık derecesi ile serum total immun globulin E düzeyi karşılaştırıldığında farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.023). Orta-ağır atopik dermatitli olgularda, serum total immun globulin E düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edildi. Alerjik hastalıklarda yükselen eozinofil sayısı egzema şiddeti ile incelendiğinde istatistiksel anlamlı fark bulunmadı. Sonuç olarak, çocuklarda atopik dermatit ve D vitamini eksikliği görülme sıklığı fazladır. Atopik dermatit ağırlık derecesi arttıkça bozulan cilt bariyerinden D vitamini sentezi azalır. Çalışmamızda egzema şiddeti ile serum vitamin D düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunmadı ancak şiddetli egzemalı olgularda serum vitamin D düzeyi azalmış ve serum total immun gobulin düzeyi artmış bulunabilir. D vitamini takviyesi orta ve ağır atopik dermatiti olan çocuklarda yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Atopic dermatitis is a chronic disease increasing frequency nowadays. The aim of this study was to examine the clinical and laboratory features of the disease in children with atopic dermatitis and to examine the relationship between the level of vitamin D and the severity of the disease. The files of the patients who were admitted to Department of Pediatric Immunology and Allergy, Faculty of Medicine, Trakya University and who were diagnosed with atopic dermatitis between January 2018 and January 2020 were examined. Gender, age, serum vitamin D level, serum total immune globulin E, A, M, G levels, peripheral eosinophil count and atopic dermatitis severity were recorded from patient files. Those with chronic disease, those with a history of immune deficiency, and those with parasite eggs in stool parasite examination were excluded from the study. Statistical analysis was done with SPSS 19.0 program (license number: 10240642). Non-parametric tests, chi-square test and correlation analysis were used in the study. A total of 69 patients, 35 (51%) girls and 34 (49%) boys, were included in the study. The average age of the cases was 19.2 ± 33.8 (2-186 months) months. When the gender and age of the patients and the severity of atopic dermatitis were compared, significant differences were not found. Serum vitamin D level of cases with mild atopic dermatitis was found similar to the group with moderate-severe atopic dermatitis. There was no significant difference between serum vitamin D level and eczema grade. When atopic dermatitis severity and serum total immune globulin E levels were compared, the difference was statistically significant(p=0.023). Serum total immune globulin E levels were higher in patients with moderate to severe atopic dermatitis. When the number of eosinophils increased in allergic diseases was analyzed by eczema severity, no statistically significant difference was found. As a result, the frequency of atopic dermatitis and vitamin D deficiency is high in children. As atopic dermatitis increases in severity, vitamin D synthesis decreases from the deteriorated skin barrier. In our study, there was no significant relationship between eczema severity and serum vitamin D level, but in cases with severe eczema, serum vitamin D level decreased and serum total immune gobulin level increased. Vitamin D supplements may be beneficial in children with moderate to severe atopic dermatitis.