Diffüz büyük b hücreli lenfoma (DBBHL) NOS'larda yeni saptanan moleküler değişikliklerin (CD70, GNA13, BTG1, MYD88, CD79b, tnfrsf14) immunohistokimyasal yansımasının alt tiplendirmeyle ve prognozla ilişkisi
The relationship between immunohistochemical reflection and prognosis of newly detected molecular changes (CD70, GNA13, BTG1, MYD88, CD79b, TNFRSF14) in diffuse large B cell lymphoma (DLBCL), NOS
- Tez No: 635867
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET AYDOĞDU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Patoloji, Hematology, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Diffüz büyük B hücreli lenfoma, tümör mikroçevresi, CD70, GNA13, BTG1, TNFRSF14, MYD88, CD79b, Diffuse large B-cell lymphoma, tumor microenvironment, CD70, GNA13, BTG1, TNFRSF14, MYD88, CD7
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Diffüz büyük B hücreli lenfomalarda (DBBHL) sık gözlenen CD70, GNA13, BTG1, TNFRSF14, MYD88 ve CD79b ekspresyonlarının saptanması, bu verilerle hastaların prognostik verilerinin karşılaştırılarak bu belirteçlerin DBBHL olgularında prognozu öngörüp göremeyeceğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: 1998-2017 yılları arasında tanı alan, tanı anında bilinen ekstranodal tutulumu bulunmayan toplam 52 nodal DBBHL, başka türlü sınıflandırılamayan (DBBHL, NOS) olgusu değerlendirilmiştir. Bu olgulardan 44'ünde klinik prognostik verilere ulaşılmıştır. İmmunohistokimyasal yöntemle CD70, GNA13, BTG1, TNFRSF14, MYD88 ve CD79b çalışılmış, CD70, GNA13, BTG1, TNFRSF14 ve MYD88 ile sağlıklı boyanma elde edilememesi nedeniyle bu belirteç çalışmadan çıkarılmıştır. Elde edilen sonuçların birbirleriyle ve klinik ve laboratuvar prognostik belirteçlerle ilişkisi araştırılmıştır. Bulgular: CD79b ekspresyonu >10 pozitif hücre/BBA olan olguların daha düşük genel sağ kalıma sahip oldukları gözlenmiştir (p=0,002). CD79b boyanma oranlarının ABC subtipinde GCB subtipine göre daha fazla olduğu görülmüştür. Ayrıca, >60 yaş, ECOG performans skoru ≥2, evre IV hastalık, yüksek IPI skoru (3-5), LDH yüksekliği, düşük albumin düzeyi, düşük hemoglobin düzeyi, düşük periferik kan lenfosit sayısı, yüksek periferik kan nötrofil/lenfosit oranı, yüksek periferik kan platelet/lenfosit oranı, MYC ≥%40 olan olguların genel sağ kalımlarının daha kötü olduğu saptanmıştır. Sonuç: DBBHL'lerde yeni prognostik faktörler belirlemeye ve hedef tedavi yöntemleri geliştirmeye yönelik yapılan çalışmalar son yıllarda oldukça artmıştır. Literatürde CD79b değerlendirmesi ağırlıklı olarak genetik analiz ile değerlendirilmiş olup immunohistokimyasal boyama ile değerlendirme daha düşük bir oranda izlenmiştir. İmmunohistokimyasal boyamanın genetik analize göre daha ucuz olması nedeniyle bu yönde çalışmaların artırılması önemlidir. DBBHL'lerde özellikle CD79b pozitifliğinin hastaların prognozunu öngörmede yararlı bir parametre olabileceği sonucuna varılmıştır. Veriler günümüzde Faz1b/2 aşamasında olan bir Anti-CD79b molekülü olan Polatuzumab vedotin'in tedavide umut vaadedebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is aimed to detect CD70, GNA13, BTG1, TNFRSF14, MYD88 and CD79b expressions frequently observed in diffuse large B cell lymphomas (DLBCL), and to determine whether these markers can predict prognosis in DBBHL cases by comparing these data with the prognostic data of patients. Material and Methods: A total of 52 nodal DLBCL, not otherwise specified (DLBCL, NOS) cases diagnosed between 1998 and 2017 with no known extranodal involvement at the time of diagnosis were evaluated. Clinical prognostic data were obtained in 44 of these cases. CD70, GNA13, BTG1, TNFRSF14, MYD88 and CD79b were studied by immunohistochemical methods and CD70, GNA13, BTG1, TNFRSF14 and MYD88 markers were excluded from the study due to inability of obtaining proper staining. The relationships between the results and clinical and laboratory prognostic markers were investigated. Results: It was observed that cases with CD79b expression >10 positive cells/LMA had lower overall survival (p = 0.002). It was observed that CD79b staining rates were higher in ABC subtype than GCB subtype. Also overall survival was found to be worse in patients with, > 60 years of age, ECOG performance score ≥2, stage IV disease, high IPI score (3-5), LDH elevation, low albumin level, low hemoglobin level, low peripheral blood lymphocyte count, high peripheral blood neutrophil / lymphocyte ratio, high peripheral blood platelet/lymphocyte ratio and MYC≥40%. Conclusion: Studies to determine new prognostic factors and develop targeted treatment methods in DLBCLs have increased considerably in recent years. In the literature, the evaluation of CD79b was predominantly evaluated by genetic analysis, and evaluation with immunohistochemical staining was observed at a lower rate. Since immunohistochemical staining is cheaper than genetic analysis, it is important to increase the studies in this direction. It was concluded that CD79b positivity in DBBHLs may be a useful parameter in predicting the prognosis of patients. The data suggest that Polatuzumab vedotin, an Anti-CD79b molecule currently in the Phase 1b/2 stage, can be promising in treatment.