Okul yöneticilerinin öğretmen motivasyonunu artırmaya yönelik yararlandığı motivasyon araçları
Motivation tools used by school administrators to increase teacher motivation
- Tez No: 635965
- Danışmanlar: DR. BETÜL TARHAN ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticileri, Öğretmen, Motivasyon, Motivasyon Araçları, School Administrators, Teacher, Motivation, Mottivation Tools
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırma, özel okullarda görev yapan okul yöneticilerinin öğretmen motivasyonunu artırmak için yararlandığı motivasyon araçlarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Nitel araştırma yöntemi ile yapılan araştırmanın evrenini, 2019 eğitim öğretim yılının güz döneminde İzmir ilinde bulunan özel okullarda görevli 16 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı doğrultusunda nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler ile okul yöneticilerinin öğretmen motivasyonunu artırmak için yararlandığı motivasyon araçları ortaya konulmuştur. Katılımcılara görüşmenin içeriği hakkında bilgi verilerek katılımcıların onayları alınmıştır. Görüşmeler 25-40 dakika civarında sürmüş ve konuşmaların ses kaydı alınmıştır. Araştırmada okul yöneticilerinin öğretmen motivasyonunu sağlamasının; hem bireye hem kuruma yarar sağlaması, verimliliği artırması, kurumun hedeflerini başarıya ulaştırması açısından önemli olduğu vurgulanmıştır. Günümüzde okul yöneticileri, öğretmenlerde motivasyonu artırmak için teşvik edici unsurlardan yararlanmaktadır. Teşvik amacı taşıyan bu unsurların kişiden kişiye değişiklik göstermesi sebebiyle çok yönlü olması gerekmektedir. Tüm bunlara bağlı olarak bu araştırmada motivasyon araçlarının çeşitliliği incelenmiştir. Okul yöneticilerinin bu çeşitliliği sağlamak için yararlandığı motivasyon araçları; maddi kaynaklı olan ekonomik araçlar, öğretmenlerin bireysel olarak kendilerini iyi hissetmesine dayanan psiko-sosyal araçlar ve çalışma ortamındaki işleyişi etkileyen örgütsel-yönetsel araçlar şeklinde sınıflandırılarak araştırmada yerini almıştır. Araştırma, okul yöneticilerinin görüşleri doğrultusunda verilen örnekler ve sorular ile derinleştirilmiştir. Araştırma bulgularının, diğer okul yöneticilerine ve okul yöneticisi adaylarına örnek oluşturması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to examine the motivational tools that school administrators working in private schools use to increase teacher motivation. The universe of research conducted by qualitative research method constitutes 16 school administrators in private schools in İzmir province in the fall term of 2019 academic year. Qualitative research methods were used for the purpose of the research. The data obtained from the interviews revealed the motivational tools that school administrators used to improve teacher motivation. Participants were informed about the inwards of the interview and the participants approvals were obtained. The interviews lasted around 25-40 minutes and audio recording of the conversations were recorded. The study found that school administrators provided teacher motivation; it has been emphasized that it is important for both the invidual and the institution to benefit, to increase efficiency, and to achieve success in the objectives of the institution. Today, school administrators benefit from encouraging elements to increase motivation in teachers. These elements, which aim to promote, must be versatile because they vary from person to person. Depending on all this, the variety of motivational tools was examined in this research. Motivational tools that school administrators use to ensure this diversity; financially sourced economic tools have taken their place in the research by classifying them as psycho-social tools based on teachers feeling good invidually and orginazational-managerial tools that affect the functioning of the working environment. The research was deepened by the examples and questions given in accordance with the views of school administrators. The research findings are aimed at setting and example for other school administrators and school administrators candidates.