Çalışanların örgütsel değişime karşı tutumlarının öz yeterlilik algısı bağlamında incelenmesine yönelik sivil havacılık sektöründe bir araştırma
A research on investigation of attitudes of personnel towards organizational change in the context of self efficacy at civil aviation sector
- Tez No: 635968
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET NACİ ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öz Yeterlilik, Öz Yeterlilik Algısı, Değişim, Örgütsel Değişim, Self Efficacy, Self Efficacy Perception, Change, Organizational Change
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırma çalışanların örgütsel değişime karşı tutumlarının öz yeterlilik bağlamında incelenmesine yönelik İstanbul merkezli bir sivil havacılık kurumunun genel müdürlüğüne bağlı çeşitli kadrolarda görev yapan 113 iş gören üzerinde yapılmıştır. Karma araştırma yöntemine ait açımlayıcı sıralı desen kullanılan bu araştırmada, iş görenlerin öz yeterlilik algıları ve örgütsel değişime olan tutumlarının incelenmesine yönelik geçerlilik ve güvenirlilik düzeyleri yüksek ölçekler kullanılmıştır. Demografi değişkenlere ait toplanan verilerden cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim durumu, kurumda çalışma süresi ve gelir değişkenleri dikkate alınmıştır. Genel Öz Yeterlilik Algısı Ölçeği ile Değişime Karşı Tutum Ölçeği kullanılarak toplanan verilere SPSS 23 yazılımı kullanılarak bağımsız değişkenler t – testi, anova ve frekans analizleri yapılmıştır. Sonraki aşamada frekans analizleri ile ilişki kurmak adına derinlemesine mülakat yöntemine başvurulmuştur. Araştırma sırasında dünyada salgın hale gelen Covid-19 virüsünün yaygınlaşması ve alınan tedbirler gereği 21 iş görenle yapılan görüşmeler mobil telefon aracılığıyla uzaktan görüşme yöntemi uygulanarak, diğer 4 görüşme ise yüz yüze gerçekleştirilebilmiştir. Tüm veriler katılımcıların izni alınarak kayıt altına alınmıştır. Birebir mülakatlar sonucu elde edilen veriler MAXQDA 2018 yazılımı kullanılarak kategorilere ayrılmış ve analiz işlemleri gerçekleştirilmiştir. Son olarak tüm verilerin frekans yoğunlukları da göz önüne alınarak iş görenlerin öz yeterlilik algılarının örgütsel değişim sürecine olan etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the aim of investigating the attitudes of personnel towards organizational change in the context of self efficacy. It was completed with 113 personnel working at several positions at headquarter of a civil aviation company based at Istanbul. This study was carried out in descriptive study model. A sequental explanatory mixed method research design was utilized to investigate the self-efficacy and attitudes of personnel towards organizational change. Demographic properties such as sex, age, marital status, education, duration of working at that company and income variables were considered. Data gathered via general self efficacy perception scale and attitudes toward organizational change scale used to apply t-test, anova and frequency analysis by using SPSS 23 software. As a next step, depth interview is applied in order to associate with frequency analysis. During the study, interview with 21 personnel was carried out via mobile phone calls because of the measures taken for widespread Covid-19 pandemic. Other 4 interview was done face to face. All data was recorded after getting allowance from attendees. Data gathered from interviews were categorized and analyzed by using a software named MAXQDA 2018. Lastly, it was attempted to describe which level of self-efficacy of personnel exhibited which kind of attitude towards an organizational change by taking into consideration of all data frequency intensity.