Exploring the reactions of Turkish EFL instructors to English as a lingua franca (ELF) corpora
İngilizce öğretim görevlilerinin ortak dil olarak İngilizce derlemlerine tepkilerinin incelenmesi
- Tez No: 635969
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortak Dil Olarak İngilizce (ODİ), ODİ Derlemleri, ODİ Pedagojisi Farkındalığı, English as a Lingua Franca (ELF), ELF Corpora, ELF-Aware Pedagogy
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Küreselleşme, İngilizce kullanımının yayılmasına yol açmıştır. İngilizce, çeşitli uluslararası alanlarda ortak dil olarak kullanılmıştır. Şüphesiz, İngilizcenin özgün kullanımı İngiliz dili öğretim pedagojisini de doğrudan etkilemiştir. Günümüzde, İngilizce öğretmenlerinin Ortak Dil olarak İngilizce'nin (ODİ) sahip olduğu rol hakkında farkındalık geliştirmesi önemlidir. Bu sebeple, bu çalışmanın amacı, İngilizce öğretim görevlilerinin ODİ derlemlerine tepkilerini araştırmaktır. Buna ek olarak, yurt dışı deneyimine sahip olmanın katılımcıların ODİ derlemlerine tepkilerini etkileyip etkilemediği araştırılmaktadır. Ayrıca, katılımcıların ODİ kavramına ve ODİ pedagojisi farkındalığına yönelik tutumları incelenmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda, karma yöntemler araştırma tasarımı benimsenerek nitel ve nicel olarak veri toplanmıştır. Verileri toplamak için ODİ Söylemleri Değerlendirme Anketi ve yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmıştır. Çalışmaya, İstanbul'da yer alan iki devlet üniversitesi ve iki vakıf üniversitesinden 60 hizmet içi İngilizce öğretim görevlisi katılmıştır. Anket yöntemi ile edinilen bulgular, katılımcıların ODİ derlemlerini çoğunlukla yanlış olarak değerlendirdiğini ortaya çıkarmıştır. Bunun yanı sıra, ODİ derlemleri katılımcılar tarafından uluslararası iletişim için oldukça kabul edilebilir ve anlaşılır bulunmuştur. Ayrıca, katılımcılar tüm sınıf içi ODİ kullanımlarında düzeltmeyi önemli bulmamıştır. Bununla birlikte, yurt dışı deneyimi olan katılımcıların ODİ derlemlerini yurt dışı deneyimi olmayan katılımcılara oranla daha kabul edilebilir değerlendirdiği ortaya çıkarılmıştır. Son olarak, yarı yapılandırmış mülakatlar katılımcıların ODİ pedagojisi farkındalığını kendi öğretim ortamlarına dahil etme konusunda açık olduklarını ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The use of English has been expanded by globalization and English has been used as a lingua franca in various international settings. There is no doubt that the authentic use of English has affected the pedagogy of teaching English. Today, it is important for English language teachers to be aware of the current role of English as a Lingua Franca (ELF). Therefore, the purpose of this study is to investigate the reactions of in-service Turkish EFL instructors to ELF corpora. In addition, whether having abroad experience affects the participants' reactions to ELF corpora or not is also investigated. Furthermore, the perceptions of the participants towards ELF and ELF-aware pedagogy are explored. To achieve the aims of the study, a mixed methods research design was adopted by gathering both quantitative and qualitative date. In order to gather the data, an ELF Utterances Evaluation Questionnaire and semi-structured interviews were utilized. 60 in-service Turkish EFL instructors from two state universities and two foundation universities in İstanbul participated in the study. The data gathered from the questionnaire were analyzed using Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 25 computer programme. The results of the questionnaire revealed that participants rated ELF corpora mostly as incorrect. On the other hand, the ELF corpora were identified as highly acceptable and intelligible for intercultural communication. Furthermore, the participants did not recognize each ELF usage as important to correct in their classrooms. Moreover, it was also explored that participants with abroad experience marked ELF corpora more acceptable when compared to participants without abroad experience. Finally, the results of the semi-structured interviews explored that the participants were in favor of developing an ELF-aware pedagogy in their teaching contexts.