Yetişkin bireylerde tatlı tüketimi ve duygudurum değişiklikleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
The evaluation of relationship between sweet consumption and emotional changes in adults
- Tez No: 635988
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RABİA İCLAL ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, duygusal yeme, duygudurumu, ruh hali, tatlı tüketimi, Nutrition, emotional eating, feelings, mood, sweet consumption
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Duygusal yeme davranışı stres, üzüntü, mutluluk ve depresyon gibi duygudurum değişiklikleri ile ortaya çıkan, zamanı belli olmayan ve belirli besinlere karşı hissedilen psikolojik yeme türlerinden biridir. Yapılan çalışmalarda, duygusal yeme davranışının genellikle olumsuz duygudurumlarına cevaben fazla yeme ile ortaya çıktığı görülmüştür. Bu çalışma yetişkin bireylerde olumlu ve olumsuz ruh hallerinde tatlı tüketimini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya Mart-Haziran 2018 tarihleri arasında İstanbul ilinde yaşayan, 18-65 yaş arası 100 kadın ve 100 erkek olmak üzere toplam 200 gönüllü birey dahil edilmiştir. Katılımcıların sosyodemografik özellikleri, antropometrik ölçümleri, fiziksel aktivite durumları, ruh hali değişikliklerinde tatlı tüketimleri ve Duygusal İştah Anketi (DİA) sonuçları değerlendirilmiştir. Gerçek Beden Kütle İndeksi (BKİ) hafif şişman olanlar kendilerini normal, obez olanların ise kendilerini hafif şişman hissettikleri görülmüştür. Gerçek ve hissedilen BKİ'ler arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0,05). Duygusal iştahı fazla olan bireylere sağlıklı ve dengeli beslenme planlarken duygudurum değişikliklerini de göz önünde bulundurup gerekli durumlarda multidisipliner yaklaşımın yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Emotional eating behavior is a board term which refers to a type of pyschological eating that appears in change of feelings like stress, depression, happiness and sadness. It is not clear when it appears and it is associated with overeating of specific foods. Studies have shown that emotional eating behavior often occurs with eating more in response to negative moods. This study was planned to determine the consumption of sweet in positive and negative moods of adult individuals. A total of 200 adult individuals, 100 female and 100 male volunteers between the ages of 18-65, living in İstanbul between March-June 2018 were included in the study. Sociodemographic characteristics, anthropometric measurements, physical activity status, sweet consumption in mood changes and Emotional Appetite Questionnaire (EEQ) results were evaluated. It was observed that overweight people felt themselves in normal weight and those with a real BMI were obese felt overweight. There was a significant relationship between the sensed BMI class of participant and the real BMI class (p 0,05). When planning a healthy and balanced diet for individuals with high emotional appetite, it is thought that the multidisciplinary approach will be useful taking into account mood changes.