Örgütsel bağlılığın dijital dönüşüme dirence etkisinde liderliğin düzenleyici rolünün incelenmesi
Investigation of the regulating role of leadership in the impact of organizational commitment resistance to digital transformation
  1. Tez No: 636014
  2. Yazar: EMRE ODABAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHTEREM ŞEBNEM ENSARİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, İşletme, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Bağlılık, Dijital Dönüşüm, Dijital Dönüşüme Direnç, Liderlik, Organizational Commitment, Digital Transformation, Resistance to Digital Transformation, Leadership
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmada örgütsel bağlılığın dijital dönüşüme etkisinde liderliğin düzenleyici rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda İstanbul ilinde ikamet eden ve çalışmış olduğu şirkette dijital dönüşüm sürecine dahil olmuş 229 kişi üzerinde“Değişime Açıklık Ölçeği”,“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”ve“Liderlik Tarzı Ölçeği”uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yapılan çalışma sonucunda örgütsel bağlılık ve dijital dönüşüme direnç demografik faktörlere bağlı olarak farklılık gösterdiği ve örgütsel bağlılığın, çalışanların dijital dönüşüm sonucu değişime dirençlerini etkilediği saptanmıştır. Ayrıca liderliğin şeklinin örgütsel bağlılık ile dijital dönüşüm sonucu değişime direnç ilişkisinde düzenleyici etkisi olmadığı belirlenmiştir. Bu bulgu literatür ile desteklenmemektedir. Sonucun örneklem azlığından kaynaklandığı düşünülmekte; çalışmanın daha geniş bir örneklemle tekrarlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the regulatory role of leadership in the effect of organizational commitment on digital transformation. In this regard,“Openness to Change Scale”,“Organizational Commitment Scale”and“Leadership Style Scale”were applied to 229 people who were residing in Istanbul province and participated in the digital transformation process in the company they worked for. The data obtained were analyzed using the SPSS program. As a result of the study, it has been determined that organizational commitment and resistance to digital transformation differ depending on demographic factors and organizational commitment affects employees' resistance to change as a result of digital transformation. In addition, it has been determined that the form of leadership does not have a regulatory effect on the relationship between organizational commitment and resistance to change as a result of digital transformation. This finding is not supported by the literature. The result is thought to be due to the lack of sample; It is recommended to repeat the study with a larger sample.