Kitâbu Hulviyyât [14.-22. bâb] (inceleme-metin-dizin)
Kitâbu Hulviyyât [14.-22. chapter] (review-text-index)
- Tez No: 636062
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET CİHAT ÜSTÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İsmail Bey, Hulviyyât, Türkçe, ilmihal, çeviri yazı, İsmail Bey, Hulviyyât, Turkish language, catechism, transcription
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 457
Özet
Bu çalışma, Candaroğlu İsmail Bey'in XV. yüzyılda kaleme aldığı Kitâbu Hulviyyât adlı eserin 14-22. bâblarının çeviri yazısını, ses ve şekil bilgisi yönünden incelenmesini ve dizinini ihtiva etmektedir. Çalışmanın Giriş bölümünde Candaroğlu Beyliği, İsmail Bey, Kitâbu Hulviyyât, Kitâbu Hulviyyât'ın dili, Kitâbu Hulviyyât'ın nüshaları ve Kitâbu Hulviyyât adlı eser üzerine yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca bu bölüm, metin ve dizin hazırlanırken takip edilen usûl hakkında bilgileri de içermektedir. Çalışmanın İnceleme bölümününü, esas alınan nüshaların yazım özellikleri, çeviri yazısı yapılan metnin ses ve şekil bilgisi yönünden incelenmesi teşkil etmektedir. Metin ses bilgisi yönünden incelenirken art ve eş zamanlılık dikkate alınmıştır. Çalışmanın Metin bölümünde Kitâbu Hulviyyât adlı eserin 14-22. bâblarının yani 114a-182a sayfalarının çeviri yazısına yer verilmiştir. Kitâbu Hulviyyât'ın Türkiye sınırları içerisinde bulunan telif tarihine en yakın üç nüshası esas alınarak tenkitli metin çalışması yapılmıştır. Çalışmanın Dizin bölümünde kelimelerin kullanıldığı bağlam esas alınarak metnin sözlüğü oluşturulmuştur. Dizin Türksözdiz programı ile hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study which was written in the 15th century by Candaroğlu İsmail Bey's Kitâbu Hulviyyât containing the translation of the 14th-22nd sections, examining them in terms of phonetic and morpholgy and their index. In the introduction part of the study, information about Candaroğlu Beylic, İsmail Bey, Kitâbu Hulviyyât, Kitâbu Hulivyyât's language, copies and works on the book titled Kitâbu Hulviyyât are given. In addition, this section contains information about the method followed when preparing the text and index. The examination part of the study consists of the spelling characteristics of the copies taken as basis, and the examination of the translated text in terms of phonetic and morphology. While examining the text in terms of phonetics, diachronique and synchronique were taken into account. In the text section of the study, Kitâbu Hulviyyât's 14th-22nd chapter namely the translation of the pages 114a-182a was included. Three copies of the Kitâbu Hulviyyât closest the copyright history in located within the border of Türkiye based on the critized text study was done. In the index section of the study, the dictionary of the text has been created based on the context in which words are used. The dictionary has been prepared with the Türksözdiz program.