Afganistan Türkmen ağzı (Şamal bölgesi)
Afghanistan Turkmen dialect (Shamal region)
- Tez No: 636159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Afganistan Türkmen Türkçesi, Afganistan Türkmenlerin ağzı, Turkish of Afghanistan Turkmens, Afghanistan Turkmen dialect
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Afganistan'da en çok nüfusa sahip olan beşinci kavim Türkmenlerdir. Afganistan'da yaşayan Türkmenler farklı boylardan oluşmaktadır. Bu çalışmada haklarında az bilgi sahibi olduğumuz Afganistan Türkmenlerin dilleri, tarihleri hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmada konu olan bilgiler için Afgan Türkmenlerine mesup olan şairlerin eserlerinden ve ağız çalışmalarından faydalanmıştır. Kendimizin yaptığı saha çalışmasında kaynak kişilerden derlediğimiz metinler ile daha önce yapılmış çalışmalar ışığında çalışmamız tamamlandı. Bu çalışmada Afganistan Türkmenlerinin tarihi, coğrafyası ve dilleri hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkmens have the fifth biggest population in Afghanistan. The Turkmens who live in Afghanistan they are consist of different Turkmen roots. For having information which is the subject of this study the Afghanistan Turkmens poetry work has used. In our field work from the source people texts are also based on review. We have completed our work in the light of the texts we have evaluated and the works done before. The current study was about the history, georphy and the language of Turkmens in Afghanistan.