Afganistan Türkmenlerine ait Âşık Nur adlı halk hikâyesi (İnceleme-metin)
The minstrel tale of Afghanistan Turkmens named Ashiq Nur (Review-text)
- Tez No: 754801
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Türkmen, Devlet Geldi Fedaî, Âşık Nur, Halk Hikâyesi, Afghanistan. Turkmen. Devlet Geldi Fedaî. Âşık Nur. Folk Story
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 267
Özet
Bu tez çalışması, Afganistanlı Türkmen şair Devlet Geldi Fedaî'nin“Âşık Nur”adlı halk hikâyesi üzerine bir incelemedir.“Âşık Nur”adlı halk hikâyesi, Afganistanlı Türkmen şair Molla Devlet Fedaî tarafından 1950'li yıllarda tasnif edilmiş ve ilk olarak 2016 yılında TİKA'nın yardımıyla Kabil'de yayınlanmıştır. Mezkûr eserin, Afganistan dışında bilinmiyor olması böyle bir çalışmaya zemin hazırlamıştır. Tezin giriş kısmında Âşık Nur adlı halk hikâyesinin musannifi Molla Devlet Fedaî ve onun eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde hikâyenin şekil ve muhteva özellikleri yer almıştır. İkinci bölümde ise hikâyede geçen motifler incelenmiştir. Üçüncü bölümde hikâyenin Türkiye Türkçesi ve Arap harfli Türkmen Türkçesi metinleri yer almıştır. Sonuç kısmında ise yapılan incelemeler neticesinde ulaşılan sonuçlar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is an analysis of the folk tale named“Âşık Nur”by the Turkmen poet Devlet Geldi Fedaî from Afghanistan. The folk story“Âşık Nur”was classified by the Afghan Turkmen Mullah Devlet Fedaî in the 1950s and was first published in 2016 by TIKA in Kabul. The mentioned work is not known outside Afghanistan so it has paved the ground for such a study. In the introduction part of the thesis, information is given about Molla Devlet Fedaî, the writer of the folk story Âşık Nur and his works. In the first chapter, the form and content features of the story took place. In the second chapter, the motifs in the story were examined. In the third chapter, the text in Turkish language is included. In the conclusion part, the results obtained as a result of the examinations were evaluated.