The use of social networking sites to promote EFL learners' engagement in writing classes and their perspectives towards the use of Instagram
Sosyal medya sitelerinin yabancı dil olarak İngilizce öğrenen öğrencilerin yazma derslerindeki katılımını desteklemede kullanımı ve öğrencilerin Instagram sosyal ağının yazma derslerinde kullanımına yönelik görüşleri
- Tez No: 636170
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Student Engagement, Instagram, Writing, Social Media, Language Learning
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Öğrenci katılımı, dil öğreniminde en önemli rollerden biri olarak kabul edilmektedir. Öğrencileri derslere dahil edebilmek bazen dil öğretmenleri için zorlayıcı bir faktör olabilmektedir. Özellikle, yazma sınıflarında öğrenci katılımını sağlamak oldukça zordur ve çoğu zaman eğitmenler için büyük bir yük haline gelebilmektedir. Teknolojik dönem kullanıcılarına büyük kolaylıklar sağlamaktadır. İnternet, dil öğrenenler için çok sayıda özgün materyal kaynağı sağlama potansiyeline sahip duruma gelmiştir. Özellikle de son zamanlarda, sosyal medyanın muazzam popülaritesi, dil öğrenenlerin daha önce başarılması zor olan otantik yollarla etkileşime girmeleri için yeni fırsatlar yaratmaya başlamıştır. Teknolojideki ilerlemeler, günümüzde teknoloji, bir dil öğrencisinin dil edinimini ve derse katılımını geliştirmeye yardımcı olacak yolları kolayca bulabileceği bir platform anlamına gelmektedir. Son yıllarda, sosyal medya platformları eğitim amaçlı da kullanılmaya başlanmıştır. Bu nedenle, mevcut tez çalışması, İstanbul'daki vakıf bir üniversitede hazırlık bölümünde okumakta ve anadili Türkçe olan toplamda kırk sekiz öğrenci açısından Instagram'ın yazma derslerinde bir öğrenme aracı olarak kullanılmak üzere entegrasyonunu araştırmayı amaçlamıştır. Instagram'ın yazma derslerinde kullanımını araştırmak için bu çalışmada karma yöntem tasarımı kullanılmıştır. Çalışmanın nicel kısmı, öğrencilere dağıtılan anketinin öncesi ve sonrasının karşılaştırılıp analizinin yapılması ile öğrencilerin ara sınav ile final sınav yazma puanlarının karşılaştırılıp değerlendirilmesini içermektedir. Araştırmanın nitel kısmı ise, toplamda altı öğrenci ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden oluşmaktadır. Çalışmanın sonuçları olarak, Instagram'ın yazma derslerinde kullanımının deney grubundaki öğrencilerin yazma becerilerine büyük oranda önemli bir artışına neden olduğu söylenebilmektedir. Son olarak, nitel sonuçlar ayrıca göstermektedir ki öğrenciler, yazma becerilerini geliştirme amaçlı oluşturulmuş Instagram sosyal medya platformunun eğitime karşı olumlu bakış açılarına sahiptir. Nitel verilerin sonuçları, öğrencilerin Instagram öğreniminin dil öğrenme sürecinde ek yazma aracı olarak entegrasyonuna karşı çok olumlu bir tutum sergilediğini göstermiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına bakılarak, İngilizceyi yabancı bir dil olarak öğreten eğitimciler ve gelecekte benzeri çalışmalar yapacak araştırmacılarla öneriler paylaşılacaktır.
Özet (Çeviri)
Student engagement is considered to be one of the most crucial elements in language learning. To be able to engage learners in lessons might sometimes be a demanding task or responsibility for language instructors. In particular, establishing student engagement in writing classes is a challenge, and most of the time a big burden for instructors. The technological era has provided great convenience to its users. The Internet provides language learners with an infinite number of authentic materials. Recently, the popularity of social media and social networking sites has provided new opportunities to interact in more authentic ways. Vast advances in technology today mean that language learners can find ways that help them promote language acquisition and engagement more easily. Given this significance, social media platforms have been used for educational purposes, too. Therefore, this present study aimed at investigating the integration of Instagram as a learning tool in writing. Fortyeight students took part in the study, which was conducted in an English preparatory program at a foundation university in Istanbul, Turkey. In order to investigate the use of Instagram in writing classes, a mixed-method research design was used. The quantitative part of the study included pre and post-writing exam scores and pre and post applications of a questionnaire distributed to the students. The qualitative part of the study consisted of the semi-structured face-to-face interviews administered to six students. The findings of the study conclude that there is a significant difference in students writing scores after the integration of Instagram in writing classes. The finding of the qualitative data indicated that students had a very positive attitude towards the integration of Instagram as a supplement writing tool in the language learning process. The findings of this study indicate that there are some recommendations given for instructors and future researchers regarding the use of Instagram in writing classes for EFL learners.