Arap Baharı ve sonrasında Rusya Federasyonu ve çok kutuplu dünya düzeni
Russian Federation and multipolar world order in the Arab Spring and after
- Tez No: 636227
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAEDDİN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arap Baharı, Rusya Federasyonu, Çok Kutuplu Düzen, Arab Spring, Russia Federation, Multi Polar Order
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Renkli devrimler vasıtasıyla Sovyet coğrafyasında ABD tarafından desteklenen rejimlerin iktidara gelmesi Rusya'nın tepkisine neden olmuş, bu durum Rusya'nın karşı saldırıya geçmesine meşruiyet zemini sağlamıştır. 2010 yılının sonunda patlak veren Arap Baharı sürecinin başlarında Tunus, Mısır ve Libya'da siyasi iktidarlar ardı ardına devrilmiş, ancak siyasi istikrar ve güvenlik bakımından bu ülkeler eskiyi arar hale gelmiştir. Arap Baharının daha ilk aşamasında elde edilen bazı sözde başarılara rağmen Suriye'de büyük bir kriz ortaya çıkmıştır. 2011 yılında başlayan Arap Baharı süreci birçok büyük gücün sürece müdahil olmasıyla küresel çapta bir krize dönüşmüştür. Bu küresel kriz dünyanın çok kutuplu yeni bir düzene geçtiği tartışmalarını da beraberinde getirmiştir. SSCB'nin dağılmasıyla birlikte çift kutupluluktan tek kutupluluğa geçişten sonra Rusya ise bu dönemde tekrar dünya siyasetinde söz sahibi olduğunu göstererek süreçte etkin rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
The fact that the regimes supported by the USA in the Soviet geography came to power through colorful revolutions caused Russia's reaction, which provided the ground for legitimacy for Russia to counter-attack. At the beginning of the Arab Spring process, which erupted at the end of 2010, political governments in Tunisia, Egypt and Libya were overthrown, but these countries were looking for the past in terms of political stability and security. Despite some alleged successes at the very first stage of the Arab Spring, a major crisis arose in Syria. The Arab Spring process, which started in 2011, has turned into a global crisis, with many major forces involved. This global crisis brought with it the controversy that the world has moved into a new multi-polar order. After the transition from bipolarity to unipolarity with the dissolution of the USSR, Russia played an active role in the process by showing that it had a voice in world politics again in this period.