Parasal disiplinin sağlanmasında 'Merkez Bankası' özerkliği ve diğer alternatif öneriler
Autonomy of Central Bank and the other alternative propositions for ensuring the monetary discipline
- Tez No: 63626
- Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN CAN AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 215
Özet
ÖZET Enflasyon pek çok gelişmekte olan ülkenin olduğu gibi, Türkiye' nin de en önemli sorunlarından biridir. Enflasyon, parasal istikrarsızlığın sonucudur. Pa¬ rasal istikrarsızlığın temelinde de parasal disiplinin sağlanamaması yat¬ maktadır. Paralı ekonomi ile birlikte, ekonomide para arzı arttıkça, paranın değerinin düştüğü ve enflasyonun arttığı görüşü benimsenmiştir. Bu nedenle parasal disiplinin sağlanması için para arzı artışının, kontrol altına alınması ge¬ rektiği ortaya çıkmıştır. Parasal disiplin için en çok benimsenen öneri, merkez bankalarının özerkliğinin sağlanması olmuştur. Merkez bankası özerkliği, merkez bankasının para politikasıyla ilgili karar ve uygulamalarında hükümetten bağımsız olması¬ dır. Fiyat istikrarının sağlanması para arzı artışının kontrol altına alınmasına bağlıdır. Buna göre, merkez bankası özerk olursa, hükümetin özellikle popülist politikalarını finanse etmek için merkez bankasına para basması konusundaki baskıları ortadan kalkacaktır. Parasal disiplinin sağlanması yönünden ileri sürülen diğer öneriler; para kurulu, altın para standardı, serbest bankacılık ve parasal anayasa önerisidir. Bu çalışmada amaç, enflasyonun önlenebilmesi için parasal disiplinin sağlanması amacıyla geliştirilmiş olan önerileri incelemek, Türkiye için en uygun olan önerinin seçilmesine yardımcı olmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Inflation is one of most important problems of Turkey as it is the case in many developing countries. Inflation is the consequence of monetary instability. Monetary instability is based on the lack of monetary discipline. With the monetary economy, the idea that“the more demand for money increases the more goes down in value and inflation increases”have been ac cepted. Therefore the necessity to control the money demand in order to ensure monetary discipline have arisen. The most accepted proposition have been ensuring the autonomy of cen tral banks for the monetary discipline. The autonomy of central bank is the in dependence of these banks from the goverment on decisions and applications corceming money policy. Ensuring money stability is dependent on the control of the money demand increase. So, if the central bank become coining money especially for financing the populist policies of goverment will be removed. The other propositions for ensuring the monetary discipline are currency board system, gold money standard, free banking system and monetary con stitution. In this study, the aim is to examine the propositions that were developed for ensuring monetary discipline and to choose the most appropriate proposi tion for Turkey in order to avoid the inflation.
Benzer Tezler
- Para Kurulu ve Para Kurulunun Türkiye'de uygulanabilirliği
Currency boards and its applicability in Turkey
ATİLLA YÜKSEL
- Turkiye ekonomisinde 1990 sonrası uygulanan para politikaları ve Merkez Bankasının etkinligi
Monetary policies implemented after 1990 in turkey's economy and effectiveness of the Central Bank
HÜSEYİN TEZER
- Finansal piyasalarda istikrarın sağlanmasında Para Kurulu, işlevi, dünyadaki uygulamaları, Türkiye'de uygulanabilirliği
Currency board, its functions and its convenience for Turkey for ensuring financial stability
BURÇİN TUNCA
Yüksek Lisans
Türkçe
1998
BankacılıkDokuz Eylül ÜniversitesiPara Banka Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NEVZAT GÜRAN
- Bütçe açıkları ile enflasyon arasındaki ilişkinin analizi
Analysis of the relationships between budget deficits and inflation
NAZHANIM CİHANTİMUR
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
MaliyeBilecik Şeyh Edebali ÜniversitesiMaliye Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ADİL AKINCI
- Avrupa Birliği ve 2008 krizi sonrası Avrupa Birliğindeki mali gelişmeler
The European Union and financial progress in the EU after 2008 crisis
AYŞE ESİN ÇATAK
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
EkonomiAnkara ÜniversitesiMaliye (Kamu Ekonomisi) Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. SERDAL BAHÇE