İşe alım sürecinde sosyal ağ siteleri ve işveren markası
Social network websites in recruitment & selection processes and employer branding
  1. Tez No: 636274
  2. Yazar: UMUT DENİZLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ SEÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Personel Bulma, Personel Seçimi, Sosyal Ağ Siteleri, İşveren Markası, Recruitment, Personnel Selection, Social Network Websites, Employer Branding
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Çalışmada, işe alım sürecinde işletmeler açısından sosyal ağ sitelerinin rolü incelenip, bu süreçte sosyal ağ siteleri kullanımının işveren markasıyla ilişkili olarak etkileri araştırılmıştır. Bu bağlamda gerek rekabet üstünlüğünü sağlayan işveren markasının geliştirilmesi, gerekse yetenekli adaylara ulaşılması ve cezbedilmesi ile ilgili strateji ve yol haritalarına ulaşılması amaçlanmıştır. Literatürde ve çalışma hayatında yeni tartışılmaya başlayan bu konunun etraflıca araştırılmasının, örnek teşkil edebilecek bir başlangıç ortaya çıkarması hedeflenmiştir. Nitel araştırma yöntemleri kullanılarak durum çalışması şeklinde gerçekleştirilen araştırmada, amaçlı ölçüt örneklem aracılığıyla ulaşılan beş işletmeden, derinlemesine görüşme ve doküman incelemesi ile toplanan veriler Maxqda 18 programı ile analiz edilmiştir. Örneklemdeki işletmelerde sosyal ağ siteleri aracılığıyla; hem özgün yöntemlerle aday taraması yapıldığı, hem de öz geçmiş, referans ve testlerden elde edilen bilgilerin kontrol edildiği görülmüştür. İşletmelerin sosyal ağ siteleri üzerinden, özellikle insan kaynaklarına yönelik işveren marka faaliyetlerini ön plana çıkartıp düzenli olarak potansiyel adayları cezbetme politikası güttüğü görülmektedir. LinkedIn ve Facebook ise özellikle tercih edilen sosyal ağ siteleri olarak bu süreçte karşımıza çıkmaktadır. Bütün yapılanlara rağmen halen işe alım sürecinde sosyal ağ siteleri kullanımının dayandığı standart prosedür ve genel geçer yöntemlerin olmamasının, söz konusu uygulamalara şüphe ve endişe ile yaklaşılmasına yol açtığı görülmüştür. İşletmelerin sunduğu fırsatların, verilen sinyaller şeklinde ele alındığı çalışma, dijital ayak izlerinin çalışma hayatındaki önemini, alandaki teorilerle ilişkilendirerek gözler önüne sermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the role of social network websites in recruitment and selection process for businesses has been examined with a particular focus on employer brand related effects of using social netwok websites. Within this context, the purpose was to acquire strategies and road maps relevant to both developing an employer brand that provides a competitive advantage and attracting and reaching talented candidates. It was aimed that being totally investigated this topic which is newly being discussed in both academic and proffessional life could set as an example to create a new beginning. In this research, which is a case study carried out by using qualitative research methods, data collected with in-depth interviews and document analysis from five businesses which were formed by purposive criterion sample were analyzed via Maxqda 18 software. It was observed that businesses in the research both did candidate search with unique methods and use information acquired from cv, references and tests to compare with social network websites. Businesses' regulary following policies to attract potential candidates by giving priority to particularity employer brand activities aiming at human resources through social network websites was apparent. LinkedIn and Facebook are what we confront, particulary preferred social network websites in this process. Despite all the things done, it was seen that businesses approach these stated methods with suspicion because there are no standard and valid procedures concerning social network websites use in recruitment and selection process. The study, which deals with the opportunities offered by businesses, in the form of signals given, revealed the importance of digital footprints in working life by associating them with theories in the field.