İnformal çevre eğitiminin ilköğretim öğrencilerinin doğaya yönelik algılarına etkisi
The effect of informal enviromental education on primary school students' perceptions of nature
  1. Tez No: 636285
  2. Yazar: HİLAL ARİKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KAHYAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Enviromental education, informal education, enviromental attitude, love of natu
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Siirt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul dışı etkinliklerle zenginleştirilmiş informal çevre eğitiminin ilköğretim 5. sınıf öğrencilerin doğaya yönelik algılarına olan etkisini incelemektir. Araştırmada karma araştırma deseni içerisinde yer alan açıklayıcı karma araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel kısmında tek gruplu ön test- son test deneysel desen, nitel kısmında ise olgubilim araştırma deseni esas alınmıştır. Araştırmanın çalışma gurubunu 2018-2019 eğitim öğretim yılında ilköğretim 5. sınıfta öğrenim gören 19 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada nicel veriler,“İlköğretim Öğrencilerine Yönelik Çevre Tutum Ölçeği'', ''Doğa Sevgisi Ölçeği'' ve ''Bilimsel Alan Gezisi Tutum Ölçeği'' ile nitel veriler ise doğa algısına yönelik ”Kelime İlişkilendirme Testi'' ile elde edilmiştir. Araştırmada ölçeklerden elde edilen nicel verilerin ön test ve son test puanları ilgili istatistiksel paket programda analiz edilerek bağımsız örneklem t- testiyle, nitel verilerin çözümlenmesi ise betimsel içerik analiziyle yapılmıştır. Sonuç olarak, ilköğretim 5. sınıf öğrencilerin informal çevre eğitimi programı sonucu, doğaya ilişkin algılarının canlı öğeler, cansız öğeler, duygusal öğeler, işlevsel öğeler, mekânsal öğeler ve olumsuz öğeler olmak üzere altı ana kategoriden oluştuğu belirlenmiştir. Ayrıca öğrencilerin doğa sevgisi, çevreye yönelik tutumu ve bilimsel alan gezisi yapmaya yönelik tutumu arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this research is to examine/study the effect of the informal environment education enriched with the extracurricular activities on the primary school 5th grade students' perceptions towards nature. In the research, the descriptive mixed research pattern included in the mixed research design was used. In the quantitative part of the study, the single group pre-test and past-test experimental design was used, ın the qualitative part the case study design was based on. The study group of the research consist of 19 students studying in the 5th grade of primary education in 2018-2019 academic year. In the research, quantitative data were obtained with“Environmental attitude scale for Primary School Students”,“Love of Nature Scale”,and“Scientitic field trip attitude scale”; qualitative data were also abtained about nature perception with ''Word Association Test''.In the study, the pre-test and past-test scares of the quantitative data obtained from scales were analyzed in the statistical package program, and the descriptive content analysis was performed in the analysis of the qualitative data. As a result of the research, it is determined that the primary scholl 5th grade students' perceptions of nature as a result of the informal enviromental education program consist of six main categories: living elements, inonimate elemento, emotional elements, functional elements,spatial elements and negative elements. Again, as a result of the informal enviromental education program,it was determined that there was no significant difference between the students love of nature, attitude towards the enviroment,and attitudes towards scientific field trip.