İlkokul öğrencilerinde demokrasi anlayışının gelişmesinde müfredatın rolü
The role of curriculum in developing the perception of democracy in primary school students
- Tez No: 636458
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABİHA DULAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenci, Demokrasi Anlayışı, Müfredat, Student, Perception of Democracy, Curriculum
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı ilkokul öğrencilerinde demokrasi anlayışının geliştirilmesinde müfredatın rolünü öğretmen görüşlerine başvurarak incelemektir. Demokrasi anlayışı, toplumu oluşturan fertlerin demokrasinin tanımı, ilkeleri, onlara sağladığı hakları bilme konusunda sahip oldukları anlayıştır. Araştırmanın deseni nitel araştırma desenlerinden biri olan fenomenolojidir. Araştırmanın çalışma grubunu ilköğretim birinci kademesinde (ilkokul) görev yapan ve kolay ulaşılabilir örnekleme tekniği ile belirlenen 11 öğretmen oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak 'yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; erken yaşlarda verilen demokrasi eğitimi ile toplumun genç bireylerinde demokrasi bilinci ve anlayışı oluşturmaya yönelik çabalar, bireyin ilerleyen yaşamında diğer bireylerin kendi hak ve özgürlüklerin farkında olarak diğerlerinin hak ve özgürlüklerine, kendi sınırlarını bilerek başkalarının sınırlarına ve fikirlerine saygı göstermesini, bunun yanı sıra bireylerin toplumun önemli ve değerli bir parçası olduklarının bilincine varmalarını, bireylerde araştırma, düşünme, sorgulama ve doğruyu bulma gibi yönlerin, dolayısıyla toplumun iyi yönde gelişmesini sağlamaktadır. Demokrasi eğitimine yönelik müfredatın başlıca sorunları; müfredatta geçen konu ve kavramların teorik kalması, öğrencilerde küçük yaşta soyut kavramların ve demokratik tutumların oluşturulma zorluğu, öğretmenlerin müfredatın uygulanması aşamasındaki yaklaşım eksikliği, ders saatlerinin yetersizliği, müfredatın kavramsal açıdan güncel olmaması ve 4. Sınıftan itibaren verilmeye başlanan İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi dersinin 1. sınıftan itibaren doğrudan verilmemesidir. Bu sorunların çözülebilmesi için farkındalığın artırılması, demokrasi eğitiminin ailede başlatılması, öğretmene uygulamalar için daha fazla zaman verilmesi; aile, okul ve öğretmen işbirliği sağlanması, müfredatta öğrencinin anlayacağı bir dil kullanılması, öğrencilere evde ve okulda çeşitli sorumluluklar verilmesi, sosyal ve duygusal gelişime önem verilmesi ve son olarak da evde ve okulda çocuğun bir birey olduğunun hissettirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the role of the curriculum in the development of the understanding of democracy among primary school students by using teacher opinions. The concept of democracy is the understanding of the individuals who make up the society about the definition of democracy, the principles and the rights it provides. The research design is phenomenological, which is one of the qualitative research designs. The study group of the study consisted of 11 teachers working in the first level of primary education (primary school). In the research“semi-structured interview form”with the thesis supervisor review was used as a data collection tool. According to the results of the research, efforts to create democracy awareness and understanding in the young individuals of the society with the education of democracy given at an early age enable the other individuals to be aware of their rights and freedoms and to respect the limits and ideas of others by knowing their own rights and freedoms. Democracy education enables individuals to be fair, not to be bullied, not to commit a crime, to protect social order by acting more harmoniously to social life, to decrease individual selfishness and to increase social trust, tolerance, happiness, freedom, sharing and cooperation. In addition to this, democracy education enables individuals to become aware that they are an important and valuable part of society, research, thinking, questioning and finding the right way in individuals, and thus the development of society in a good way. The main problems of the curriculum for the education of democracy are that the subjects and concepts in the curriculum remain theoretical, the difficulty of forming abstract concepts and democratic attitudes in students at a young age, the lack of approach of teachers in the implementation of the curriculum, the lack of course hours, and the conceptual up-to-date curriculum, and that the Human Rights, Citizenship and Democracy course, which starts from 4th grade, is not given directly from the 1st grade. In order to solve these problems, awareness should be raised, the democracy education should be initiated in the family, the teacher should be given more time for practice; the family, school and teacher cooperation is required, the curriculum should use a language that the student understands, the students should be given various responsibilities at home and at school, the emphasis should be placed on social and emotional development, and finally, the child needs to be felt as an individual at home and at school.