Değer inovasyonu, yeni pazar alanı yaratma, müşteri değeri yaratma ve kuantum pazarlama stratejilerinin ilişkisi
The investigation of relationship between value innovation, creating new market space, customer value creation and quantum marketing strategies
  1. Tez No: 636491
  2. Yazar: KAAN TUĞRUL ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİT KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değer İnovasyonu, Müşteri Değeri, Yeni Pazar Alanı, Kuantum Pazarlama, Value Innovation, Customer Value Creation, Creating New Market Space, and Quantum Marketing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Pazarlama literatürüne yakından bakıldığında, yeni pazar alanı yaratabilmek için yeni değer yaratmanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. İşletmeler artık pazarlarda sürülen veya yönlendirilen olmak yerine, pazarda proaktif oyuncu olmayı ve pazarı yönlendirmeyi hedef olarak seçmektedirler. Değer inovasyonunu benimseyen işletmeler, yeni ve üstün müşteri değeri ortaya koyarak, mevcut pazardaki rekabetin gücünü ve önemini azaltmaktadır. Değer inovasyonu sayesinde işletmeler satın alıcı değerinde olağanüstü bir yükselme ile yeni pazar alanları oluşturmaktadır. Müşteri değeri yaratma işletmelere pazarı yönlendiren olmayı ve pazarı doğru okumayı sağlamaktadır. Kuantum pazarlama stratejileri işletmeleri geleneksel bilgeliğin sürüklediği maliyet odaklı ya da farklılaştırma odaklı stratejilerden uzaklaştırmıştır. Bu çalışmada değer inovasyonu, yeni pazar alanı yaratma, müşteri değeri yaratma ve kuantum pazarlama stratejilerinin ilişkisi incelenmiştir. Bu maksatla bir araştırma modeli geliştirilmiş ve hipotezler oluşturulmuştur. Hipotezlerin test edilmesi için anketler yapılmış ve bu anketleri 66 firmadan 88 tanesi yönetim kademesinden olmak üzere, 204 özel sektör çalışanı yanıtlamıştır. AMOS programı ile yapılan analizlerin sonucunda değer inovasyonunun müşteri değeri yaratmada ve kuantum pazarlama stratejileri üzerinde pozitif etkisi gözlemlenirken, müşteri değeri yaratmanın ve kuantum pazarlama stratejilerinin yeni pazar alanı yaratma üzerinde pozitif etkisi görülmüştür. Değer inovasyonu ile yeni pazar alanı yaratmak arasındaki ilişkide, müşteri değeri yaratmanın ve kuantum pazarlama stratejilerinin tam ara değişken etkisine sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Considering the literature of marketing science, value innovation demonstrates a significant position for the goal of creating new market place. The reason for value innovation importance is businesses prefer driving the market rather than being driven or orientated in the market. Value innovation makes competition irrelevant through proving new and superior value in the market and creates new market spaces through the uprising of the buyer's value superiorly. Creating customer's value provides businesses to remain market driving and follow the market correctly. Due to quantum marketing strategies, firms have removed the borders of their strategic choices and prevented themselves from focusing on only one generic strategy. The aim of this study is to evaluate the relationship between value innovation, creating new market space, customer value creation and quantum marketing strategies. In this context, a research model was developed and hypothesized. To test the hypotheses, a field study was conducted with 204 participants from 66 firms, 88 participants who were from the administration level. As a result of analyzes conducted with the AMOS program, it was discovered that value innovation has a positive impact on customer value creation and quantum marketing strategies, while customer value creation and quantum marketing strategies cause a positive effect on creating new market space. Consequently, creating customer value and quantum marketing strategies have a complete mediating variable effect in the relationship between value innovation and creating new market space.