Kolektif öğretmen yeterliliğinin öğretmenlerin yapısal güçlendirilme ile ilişkisine yönelik öğretmen görüşleri
Teachers 'views on the relationship between collective teacher competence and teachers' structuralstrengthening
  1. Tez No: 636604
  2. Yazar: MELDA DANIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN ARGON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kolektif öğretmen yeterliği, öğretmenlerin yapısal güçlendirilmesi, ilkokul ve ortaokul, Collective teacher competence, structural strengthening of teachers, primary school and secondary school
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı, Düzce ili merkez ilçe ilkokul ve ortaokullarında görev yapan öğretmenlerin kolektif yeterlik ve yapısal güçlendirilmelerine yönelik görüşlerini tespit ederek, görüşleri arasında anlamlı ilişki olup olmadığını belirlemektir. Araştırmada ayrıca öğretmenlerin kişisel değişkenlerinin görüşleri üzerinde anlamlı fark oluşturup oluşturmadığı ortaya konulmuştur. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma evrenini 2018–2019 eğitim-öğretim yılında Düzce ili merkez ilçede bulunan ilkokul ve ortaokullarda görev yapan 776 öğretmen oluşturmaktadır. Öğretmenlerin tamamına ulaşılmış, 399'u araştırmaya gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmanın veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Kolektif Öğretmen Yeterliği Ölçeği ve Öğretmenlerin Yapısal Güçlendirilmesi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma verileri SPSS programı ile çözümlenmiş, verilerin analizinde frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, Man Whitney U, Kruskal Wallis ve Spearman Rho Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin kolektif yeterliğe yönelik görüşleri ölçeğin genelinde ve alt boyutlar olan öğretim stratejilerine yönelik kolektif yeterlik ve öğrenci disiplinine yönelik kolektif yeterlikte“çok”düzeyindedir. Öğretmenlerin yapısal güçlendirilmelerine ilişkin görüşleri ölçeğin geneli ve alt boyutlar olan karara katılımı destekleyici ortam, hesap verebilir ortam, kolaylaştırıcı okul ortamı ve özerkliği destekleyici ortamda“katılıyorum”düzeyindeyken, mesleki gelişimi destekleyici ortamda“biraz katılıyorum”düzeyindedir.Öğretmenlerin kişisel değişkenlerinden cinsiyet, yaş, medeni durum değişkenleri öğretmenlerin kolektif yeterliğine yönelik görüşlerinde ölçek genelinde ve alt boyutlarda anlamlı fark ortaya çıkarmamıştır. Kıdem değişkeni 11-15 yıl arası kıdeme sahip olan öğretmenler lehine anlamlı fark göstermiştir. Öğretmenlerin yapısal güçlendirilmelerine yönelik görüşleri yaş ve medeni durum değişkenlerine göre ölçek genelinde ve alt boyutlarında anlamlı fark ortaya çıkarmamıştır. Cinsiyet değişkeni ise ölçek geneli ile hesap verebilir ortam, karara katılımı destekleyici ortam alt boyutlarında kadınlar lehine anlamlı fark ortaya çıkarmıştır. Kıdem değişkeni ise ölçek geneli ile hesap verebilir ortam, özerkliği destekleyici ortam alt boyutlarında anlamlı 11-15 yıl kıdeme sahip olanlar aleyhine anlamlı fark göstermiştir. Kolektif öğretmen yeterliği ile öğretmenlerin yapısal güçlendirilmesi ölçeklerine yönelik öğretmen görüşleri arasında orta düzeyde, pozitif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Ölçeklerin alt boyutları arasında da benzer ilişkiler ortaya çıkmıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda öğretmenlerin yapısal güçlendirilmesinin mesleki gelişim alt boyutunda görüşlerinin ''biraz katılıyorum'' düzeyinde olması nedeniyle, yöneticilerin öğretmenlerinin kendilerini geliştirmeleri adına desteklemeleri, öğretmenlerine entelektüel olarak gelişecekleri okul ortamı sunmaları, başarılı olan öğretmenlerin motive edilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the opinions of teachers working in central district primary and secondary schools of Düzce province regarding collective competence and structural strengthening and determine whether there is a significant relationship between their views. The research also reveals whether the teachers' personal variables make a significant difference on their views. Relational screening model was used in the research. The study population consists of 776 teachers working in primary and secondary schools in the central district of Düzce province in the 2018-2019 academic year. All of the teachers were reached and 399 of them voluntarily participated in the research. Personal information form, Collective Teacher Competence Scale and Structural Strengthening of Teachers Scale were used as data collection tools of the research. Research data was analyzed with SPSS program, frequency, percentage, average, standard deviation, Man Whitney U, Kruskal Wallis and Spearman Rho Correlation analysis were used in the analysis of the data. According to the results of the research, the opinions of teachers about collective competence are at the“multi”level of the collective competence for the teaching strategies, which are sub-dimensions, and student discipline. While the opinions of teachers about structural strengthening are at the level of“I agree”in the environment that supports the participation in the overall and sub-dimensions of the scale, the facilitating school environment and the autonomy, in the environment that supports the participation, the accountable environment, it is at the level of“I slightly agree”in the environment that supports the professional development. The variables of gender, age and marital status, which are among the personal variables of the teachers, did not reveal a significant difference in the opinions of the teachers about their collective competence across the scale and sub-dimensions. The seniority variable showed a significant difference in favor of teachers with seniority between 11-15 years. A moderate positive relationship was found between collective teacher competence and teachers' opinions on the structural strengthening of teachers. Similar relationships emerged between the sub-dimensions of the scales. In line with the results of the research, it has been suggested that the structural reinforcement of teachers is at the level of“I slightly agree”in the sub-dimension of professional development, and that the administrators support their teachers to develop themselves, offer their teachers an intellectual school environment and motivate the successful teachers.