Dönüşümsel liderlik ile okul etkililiği arasındaki ilişkide öğretmen liderliği ve kolektif öğretmen yeterliğinin aracılık rolü
The mediating role of teacher leadership and collective teacher efficacy in the relationship between transformational leadership and school effectiveness
  1. Tez No: 795365
  2. Yazar: ESRA SESLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: liderlik, dönüşümsel liderlik, okul etkililiği, öğretmen liderliği, kolektif öğretmen yeterliği, leadership, transformational leadership, school effectiveness, teacher leadership, collective teacher efficacy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Amaç: Bu araştırmada, temel olarak dönüşümsel liderlik ile okul etkililiği arasındaki ilişkide öğretmen liderliği ve kolektif öğretmen yeterliğinin sıralı aracılık rolünü ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Diğer taraftan dönüşümsel liderlik ile kolektif öğretmen yeterliği arasındaki ilişkide öğretmen liderliğinin; öğretmen liderliği ile okul etkililiği arasındaki ilişkide kolektif öğretmen yeterliğinin aracılık rolünün olup olmadığının belirlenmesi araştırmanın diğer amaçları arasındadır. Yöntem: Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelindedir. Araştırmanın evrenini, 2021-2022 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Antalya ilinin Kaş ilçesindeki kamu anaokulları, ilkokullar, ortaokullar ve liselerde görev yapan toplam 937 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma örneklemi ise olasılığa dayalı örnekleme yöntemlerinden tabakalı örnekleme yöntemiyle seçilen 346 okulöncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğretmeninden oluşmaktadır. Veriler 'Dönüşümsel Liderlik Ölçeği', 'Öğretmen Liderliği Ölçeği', 'Kolektif Öğretmen Yeterliği Ölçeği' ve 'Algılanan Okul Etkililiği Ölçeği' kullanılarak toplanmıştır. Bu ölçeklerin yapı geçerliği ve iç tutarlık katsayıları mevcut verilerle tekrar incelenmiş, elde edilen kanıtlar raporlanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS ve LISREL programları kullanılmıştır. Veriler yapısal eşitlik modellemesi ve Process Makro bootstrap tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Bulgular: Araştırmada ileri sürülen 11 hipotezden 10'u kabul edilmiş, 1'i reddedilmiştir. Okullarda sergilenen dönüşümsel liderlik davranışlarının öğretmen liderliği, kolektif öğretmen yeterliği ve okul etkililiğini; öğretmen liderliği davranışlarının kolektif öğretmen yeterliği ve okul etkililiğini; kolektif öğretmen yeterliğinin ise okul etkililiğini olumlu etkilediği bulgularına ulaşılmıştır. Araştırmanın temel amacı doğrultusunda dönüşümsel liderlik ile okul etkililiği arasındaki ilişkide öğretmen liderliği ve kolektif öğretmen yeterliliğin sıralı aracılık rolüne sahip olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Aynı amaç doğrultusunda dönüşümsel liderlik ile okul etkililiği arasındaki ilişkide öğretmen liderliğinin aracılık rolünün olduğu, fakat aynı ilişkide kolektif öğretmen yeterliğinin aracılık rolünün olmadığı kanıtlarına ulaşılmıştır. Araştırmanın ek amaçları doğrultusunda ise dönüşümsel liderlik ile kolektif öğretmen yeterliği arasındaki ilişkide öğretmen liderliğinin; öğretmen liderliği ile okul etkililiği arasındaki ilişkide kolektif öğretmen yeterliğinin aracılık rolünün olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Sonuçlar: Bu araştırmada dönüşümsel liderliğinin olumlu etkisinin okul etkililiğine daha çok yansıması için, öğretmen liderliği ve kolektif öğretmen yeterliğinin desteklenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to reveal the sequential mediating role of teacher leadership and collective teacher efficacy in the relationship between transformational leadership and school effectiveness. On the other hand, the relationship between transformational leadership and collective teacher efficacy was examined. In this context, determining whether collective teacher efficacy is mediating the relationship between teacher leadership and its influential role in school is among the other aims of the research. Method: The research is in the correlational survey model, one of the quantitative research methods. The research population consists of 937 teachers working in public kindergartens, primary schools, secondary schools and high schools in the Kaş district of Antalya province in the spring term of the 2021-2022 academic year. On the other hand, the research sample consists of 346 pre-school, primary, secondary and high school teachers selected by stratified sampling, one of the probability-based sampling methods. Data were collected using the 'Transformational Leadership Scale', 'Teacher Leadership Scale', 'Collective Teacher Efficiency Scale' and 'Perceived School Effectiveness Scale'. The construct validity and internal consistency coefficients of these scales were re-examined with the available data, and the evidence obtained was reported. SPSS and LISREL programs were used in the analysis of the research data. The data were analyzed using structural equation modeling and the Process Macro bootstrap technique. Findings: In the thesis, 10 out of 11 hypotheses were accepted, and one was rejected. It has been observed that the transformational leadership behaviors exhibited in schools affect teacher leadership, collective teacher efficacy and school effectiveness. However, teacher leadership behaviors affect collective teacher efficacy and school effectiveness. In this sense, it has been found that collective teacher efficacy positively affects school effectiveness. In line with the primary purpose of the research, it was found that teacher leadership and collaborative teacher efficacy have a sequential mediating role in the relationship between transformational leadership and school effectiveness. For the same purpose, it has been found that teacher leadership has a mediating role in the relationship between transformational leadership and school effectiveness, but that collective teacher efficacy does not mediate in the same connection. In line with the additional purposes of the study, it was found that collective teacher efficacy has a mediating role in the relationship between transformational leadership and collective teacher efficacy and between teacher leadership and school effectiveness. Conclusions: This research concluded that teacher leadership and collective teacher efficacy should be supported for the positive effect of transformational leadership to be reflected more in school effectiveness.