İngiliz dili eğitimi lisans programlarının değerlendirilmesi
Evaluation of English language teaching undergraduate programs
  1. Tez No: 636662
  2. Yazar: ŞULE YÜKSEL ERTUĞRUL SEÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ERİŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz Dili Öğretimi, Karma Yöntem, Program Değerlendirme, English Language Teaching, Mixed Method, Program Evaluation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 325
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Türkiye'deki İngiliz Dili Eğitimi lisans programlarının paydaş görüşleri ve doküman analizi ile değerlendirilmesidir. Araştırmada, İngiliz Dili Eğitimi lisans programları mevcut durum ve gerçekliğini tüm yönleriyle, zengin ve çeşitli bir örneklem ve bütüncül bir yaklaşımla ortaya koyabilmek için nicel ve nitel veri toplama ve analiz süreçlerinin bir arada yürütüldüğü karma yöntem kullanılmıştır. Programlarda öğrenim gören öğrencilere uygulanan anket çalışması ile nicel veriler toplanmış ve analiz edilmiştir. Elde edilen nicel bulgular, anketin açık uçlu son bölümü ile toplanan nitel verilere uygulanan içerik analizi ile ulaşılan bulgularla karşılaştırmalı olarak analiz edilmiş, açıklanmış ve desteklenmiştir. Öğrenci görüşlerine yönelik olarak elde edilen bulgular daha derin araştırma ve açıklama ihtiyacı doğurmuş, bu bulguları farklı paydaş görüşleri ve doküman analizi bulguları ile de karşılaştırmak, doğrulamak ve desteklemek amacı ile program değerlendirmesine yönelik olarak öğretim elemanları ve mezun görüşmeleri ve doküman analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel veriler araştırmacı tarafından yüz yüze uygulanan öğrenci anketleri ile toplanırken nitel veriler ise birebir ve yüz yüze gerçekleştirilen öğretim elemanı ve mezun görüşmeleri ve ulaşılabilen program dokümanları ile toplanmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda İstanbul ilindeki üçü devlet üçü vakıf olmak üzere altı farklı üniversitenin İngiliz Dili Eğitimi lisans programlarında, 2018-2019 akademik yılında öğrenim gören 191 üçüncü, 192 dördüncü sınıf olmak üzere toplamda 383 öğrenci program değerlendirme anketine katılmıştır. Nitel boyutunda ise aynı üniversitelerde görev yapan 15 öğretim elemanının ve 13 program mezununun program değerlendirmeye yönelik görüşleri alınmış ve programa ilişkin ulaşılabilen dokümanlar incelenmiştir. Programların güçlü ve zayıf yönlerine yönelik olarak elde edilen bulgular; İngiliz Dili Eğitimi lisans programlarının, program bileşenleri, öğretim, öğretmenlik uygulamaları, staj programı, öğretim elemanlarının niceliksel ve mesleki yeterliliği, öğrenci sayıları, algı ve dil düzeyleri ve programın sağladığı fiziksel ve eğitsel imkanlar yönleri ile yetersiz olduğu yönünde olup ciddi sorunlara işaret etmektedir. Paydaşların programı geliştirme önerilerine yönelik olarak elde edilen bulgular, İngiliz Dili Eğitimi lisans programlarının psikolojik ve felsefi temelleri açısından, YÖK ve program geliştirme ve konu alanı uzmanları tarafından yeniden süzgeçten geçirilmesi, değerlendirilmesi ve sistemsel bir dönüşüme tabi tutulmasına işaret eden öneriler getirmektedir. Ayrıca program paydaşlarının görüş ve önerileri ve doküman analizi ile ulaşılan tüm nicel ve nitel bulgular birbirini büyük ölçüde destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to evaluate English Language Teaching undergraduate programs in Turkey in terms of stakeholders' views and document analysis. To reveal the current state and to give a synopsis of the ELT undergraduate programs in all aspects with a holistic approach, mixed method in which both quantitative and qualitative data collection and analysis processes are carried out together, is utilized within a rich and diverse sample. Firstly, quantitative data is collected through the survey study applied to 3rd and 4th grade students in ELT undergraduate programs in 2018-2019 Academic Year and analyzed. The quantitative findings are explained and supported by the qualitative findings, obtained via the content analysis applied to the qualitative data collected from the open-ended questions in the final part of the survey. Since the findings obtained from student surveys require further and deeper data collection and analysis and need to be explained and verified in broader terms, the views of other stakeholders on program evaluation are obtained via lecturer and graduate interviews and a detailed document analysis over program evaluation is done. The quantitative date is collected via a real-time paper-and-pencil students' survey wheras as the quantitave data is collected through one-to-one and face-to-face lecturer and graduate interviews and all available documents related to programs. In the quantitative dimension of the research, a total of 383 students, 191 of whom are 3rd graders and 192 of whom are 4th graders in ELT undergraduate programs of three state and three private universities in Istanbul have participated in the student questionnaire. Besides, in the qualitative dimension of the study, 15 lecturers and 13 graduates of the programs have participated in the interviews on program evaluation. All the findings on the strengths and weaknesses of the programs indicate that ELT undergraduate programs have some common critical defects in terms of program components, teaching practices, practicum, numbers and proffesional competences of lecturers, numbers, perception and linguistic level of students and the physical and educational facilities. The findings on the recommandations to improve the programs point out that the program should be re-evaluated in the filters of pschological and philosophical roots of ELT programs and subjected to a comprehensive systematic change by Higher Education Council, curriculum designers and field experts. In addition, all the qualitative and quantitative findings obtained from the stakeholders' views and recommedations and document analysis are supported by each other.