Basketbol klasman hakemlerinin iletişim becerilerinin problem çözme süreçleri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of communication skills of basketball classification officials on problem solving processes
- Tez No: 636689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TONGUÇ OSMAN MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Hakem, Basketbol Hakemliği, İletişim Becerisi, Problem Çözme, Referee, Basketball Referee, Communication Skill, Problem Solving
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Basketbol tasarlandığı günden bu yana yapılan değişikliklerle beraber şimdiki halini alarak büyük bir kitleye hitap etmektedir. Bu spor dalı saha içerisinde oyuncu, antrenör ve idarecilerle, saha dışında da seyirciler açısından düşünüldüğünde basketbol hakemlerinin bir müsabakayı kontrol edebilmesi, herkese güven veren bir tutum oluşturması ve bunun yanında da iyi bir yönetim sergileyebilmesi kişilerle kuracağı iyi ve kaliteli bir iletişimle sağlanabilir. Bunun yanında müsabakalarda görev alan basketbol hakemlerinin iletişim becerilerinin yanında müsabaka öncesi, müsabaka sırasında ve müsabaka sonunda ortaya çıkabilecek problemleri çözmedeki yetenekleri de son derece önemlidir. Bu araştırmada basketbol klasman hakemlerinin iletişim becerilerinin problem çözme becerileri üzerinde etkisinin olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini 2019-2020 sezonunda aktif görev alan basketbol klasman hakemlerinden 186 hakem oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada İletişim Becerileri Ölçeği (Korkut Owen ve Bugay, 2014), Problem Çözme Ölçeği (Heppner ve Petersen, 1982; Akt: Şahin, Şahin ve Heppner, 1993) ve Kişisel Bilgi Formu yer almaktadır. Araştırmada kullanılan iletişim becerisi ölçeğinin yüksek derecede güvenilir olduğu (,909) ve problem çözme ölçeğinin ise güvenilir düzeyde olduğu görülmüştür (,746). Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde SPSS 22 programı kullanılmıştır. Verilerin frekansları alındıktan sonra sırasıyla sıklık, normallik, bağımsız örneklemler t-testi, tek yönlü varyans, korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırmaya katılan hakemlerin demografik bilgileri ile iletişim becerileri ve problem çözme becerileri arasında ilişkiler aranmıştır. Araştırmaya katılan basketbol hakemlerinin iletişim becerileri ve problem çözme becerileri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Basketbol hakemlerinin iletişim becerisi ve problem çözme ölçeklerinin tüm alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve olumlu bir ilişki olduğu görülmüştür. Sonuç olarak; araştırmaya katılan basketbol hakemlerinin problem çözme ve iletişim becerileri arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiş ve her iki ölçeğin tüm alt boyutları arasında anlamlı ve olumlu bir ilişki olduğu görülmüştür. Hakemlerin iletişim becerileri arttıkça problem çözme becerileri de buna paralel olarak artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Basketball, with the changes made since the day it was designed, appeals to a large audience by taking its current form. Considering this sport branch on the field with players, coaches and administrators, and the viewers outside the field, basketball referees can control a competition, establish a trusting attitude and provide a good management, and a good and quality communication with the people. In addition, the communication skills of basketball referees who take part in competitions, as well as their abilities to solve problems that may arise before, during and after the competition, are extremely important. In this study, it has been investigated whether the communication skills of basketball class officials have an impact on problem solving skills. The sample of the research consists of 186 referees who were active in the 2019-2020 season. The survey method was used as a data collection tool within the scope of the research. The research includes Communication Skills Scale (Korkut Owen & Bugay, 2014), Problem Solving Scale (Heppner & Petersen, 1982; Akt: Şahin, Şahin & Heppner, 1993) and Personal Information Form. The communication skill scale used in the study was found to be highly reliable (, 909) and the problem-solving scale was reliable (, 746). SPSS 22 program was used in the analysis of the data obtained from the research. After the frequencies of the data were taken, frequency, normality, independent samples t-test, one-way variance, correlation and regression analyzes were performed respectively. Relationships between the demographic information of the referees participating in the research and their communication skills and problem solving skills were sought. Significant differences were found between the communication skills and problem solving skills of basketball referees participating in the research. It was observed that there was a statistically significant and positive relationship between the communication skills of basketball referees and all sub-dimensions of problem solving scales. As a result; It was determined that there was a significant difference between the problem solving and communication skills of basketball referees participating in the research and there was a significant and positive relationship between all sub-dimensions of both scales. As the communication skills of the referees increase, their problem solving skills increase in parallel.