Hellenistik ve Roma döneminde Nikomedia
Nicomedia in Hellenistic and Roman Period
  1. Tez No: 636784
  2. Yazar: YEŞİM ARİFE DENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMRAN OZAN KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Nikomedia, Olbia, Astakos, Bithynia, Nicomedia, Olbia, Astakos, Bithynia
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Antik çağ dönemlerinde Nikomedia adı ile anılan kent Bithynia bölgesine dahil bir şehir statüsündedir. Nikomedia kenti ile ilgili M.Ö. VIII. yüzyıldan öncesine dair yazılı bir kaynak bulunmamaktadır. Bu yüzyıldan sonra ise Astakos halkının bölgede yaşadığına dair bilgilere ulaşılmaktadır. Günümüzde Kocaeli olarak bilinen bu bölge coğrafi konumu ve verimliliği ile geçmişte de değerli bir statüye sahiptir. Kentin deniz ticaretine uygunluğu, topraklarının zenginliği ve Konstantinopolis yani bugün ki adı ile İstanbul'a yakın olması antik çağda da önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Bahsettiğimiz özelliklerin yanı sıra birçok alanda da kendini kanıtlamış olan bu kentin değerini, yaşadığı birçok istila ve depremlerin ardından yeniden inşa edilme süreçlerini takip ettiğimizde görebilmekteyiz. Onca sıkıntılara rağmen kent her defasında yeniden yapılandırılmış ve kaybedilmesi göze alınamamıştır. İstanbul'un tedarikçisi konumundaki kentlerinde en önemlisi olmakla birlikte Roma İmparatorluğu'na kadar varlığını Bithynia bölgesi altında idare ettirirken bu dönemden sonra Roma'nın bir eyaleti statüsünde devam ettirmiştir. Bu çalışmada Nikomedia kenti ile ilgili en eski kaynaklar dahil olmak üzere ele geçirebildiğimiz kadar bilgiyi değerlendirerek kısa bir Antik çağ Nikomedia'sına ışık tutmak istenmektedir.
Özet (Çeviri)
The city, which was called Nicomedia in antiquity, has the status of a city within the Bithynia region.There is no written reference to the city of Nicomedia before the eighth century BC. After this century, it is reached information that the people of Astakos live in the region.Today, this region, known as Izmit (Kocaeli), has a valuable status in the past with its geographical location and efficiency.The suitability of the city for maritime trade, the richness of its land, and the fact that it was close to Constantinople, which is now called Istanbul, were among the important elements in antiquity. We can see the value of this city, which has proven itself in many areas in addition to the features mentioned, when we follow the reconstruction processes after many invasions and earthquakes.Despite all the problems, the city was restructured each time and its loss could not be afforded. Although it was the most important supplier in Istanbul, it continued its existence under the Bithynia region until the Roman Empire and continued to be a province of Rome after this period. In this study, we want to shed light on a brief Antiquity Nicomedia by evaluating as much information as we can, including the oldest sources on the city of Nicomedia.