Sabit ve esnek kur politikaları altında makroekonomik değişkenlerin spektral ve çapraz spektral analizi: Türkiye örneği (1970-1996)
Spectral and cross spectral analysis of macroeconomic variables under fixwd and flexible exchange rate regimes: Turkey (1970-1996)
- Tez No: 63695
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NACİ CANPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
ÖZET Türkiye ekonomisinin 1970'li yılların sonuna doğru girdiği bunalım, ekonomide köklü değişiklikler ile sonuçlanmıştır. Ekonomide planlama ve kalkınmada ithaf ikamesine dayalı içe dönük büyüme modeli terk edilerek, serbest piyasa güçlerini temel alan ihracata dayalı dışa açık büyüme modeli benimsenmiş, mali piyasalarda liberalizasyona gidilmiş, faizler serbest bırakılmış ve sonuç olarak Türkiye ekonomisi dışarıya daha açık bir hale gelmiştir. Ekonomide gözlemlenen bu yapısal değişikliğin başlangıcını 1981 olarak saptamak mümkündür. Ekonomide meydana gelen bu yapısal değişikliğin çeşitli makroekonomik değişkenlerin devresel özellikleri üzerinde ne gibi bir değişiklik yarattığı incelenmesi gereken bir konudur. Bu tezde bu konu üzerine gidilmekte ve çeşitli makroekonomik değişkenlerin devresel özellikleri, spektral ve çapraz spektral analiz yöntemi kullanılarak incelenmektedir. Çalışma yöntemi, olarak spektral ve çapraz spektral analizin seçimi bu analiz yöntemlerinin; zaman senlerine farklı bir bakış açısı ile yaklaşması, ad hoc teorilere ve varsayımlara dayanmaması ve değişkenlerin zaman içindeki hareketi üzerine kısıtlayıcı varsayımlar yapmaması ve yansızlığının yüksek olmasıdır. Diğer yandan klasik iktisadi devresel dalgalanmalar analizinde ele alınan makro ekonomik değişkenler arasında önde olma ve geriden gelme (lead-lag) ilişkisi yalnızca dalgalanmanın tepe ve çukur zaman noktalarında incelenmekte iken çapraz spektral analiz bu ilişkinin bütün zaman noktalarında yapılmasına olanak sağlamaktadır ve bu analitik açıdan küçümsenemeyecek bir üstünlüktür. Çalışmada elde edilen bulgular, ekonomide yaşanan yapısal değişikliklerin makroekonomik değişkenlerin devresel özellikleri üzerinde çeşitli etkiler yarattığını göstermekte ve spektral analizin bu etkileri bulup çıkarmada güçlü bir yöntem olduğunu kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The crises that Turkish economy faced through the end of 1970s ended up with fundementai changes. The closed model of planned economy and economic growth through import substitiution had been rejected while open economy leaning on free market moments and growth through export concentration adopted further the liberalisation of financial markets and freeing of interest rates have been achieved. It is possible to initiate this structral changes with 1981. The effects of this changes to the cyclical behaviour of the monetary variables are worthed to investigating. The study of these effects is carried out in this thesis by the use of spectral and cross spectral analysis methods. Providing different point of view to time series, not basing on ad hoc theories and assumptions, not asserting certain model for the behaviour of varibles intime and providing high neutrality are the main reasons of the selection of spectral and cross spectral analysis methods. On the other hand; cross spectral analysis avail the inspection of lead-lag relations of macroeconomic variables through whole time span while the classical economic cycle analysis searches it only for peaks and throughes of the time series and for analytical insight this can be considered as a quite superiority. The findings of this study approves the structural changes experienced in Turkish economy has created various effects on the cyclical behaviours of the macroeconomic varibles and on the cyclical interrelations of these variables. Also the results have pointed out that spectral analysis is a powerful method in detecting these effects.
Benzer Tezler
- Tarihsel perspektiften kur savaşları ve küresel ekonomiye etkileri
Currency wars from historical perspective and its effects on the global economy
ZEYNEP MORÇİÇEK
- Teoride ve uygulamada istikrar politikaları ve sermaye piyasalarına etkileri
Stabilazation polices and effects of stabilazation policies in capital markets
BERK ABAY
- Türkiye'de 1980-2010 arası uygulanan döviz kuru politikaları
Exchange rate policies applied in Turkey from 1980-2010
TAHSİN CÜNEYT ÖZER
- Açık ekonomilerde istikrar politikaları: Türkiye örneği
Stabilization policies in open economies: Turkish example
PELİN ÖGE