Kronik otitis media hastalarında ameliyat öncesi ve sonrası vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyellerin değerlendirilmesi
Evaluation of vestibular evoked myogenicpotentials before and after surgery in chronic otitismedia patients
  1. Tez No: 637071
  2. Yazar: MEHMET KESKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN EMRE KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyeller, VEMP, kronik otitis media, vestibular evoked myogenic potentials, VEMP, chronic otitis media
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Giriş ve Amaç: Vestibüler uyarılmış myojenik potansiyeller (VEMP), periferik vestibüler organların uyarılması sonucu kaslarda sonlanan refleks arkının ölçüldüğü bir elektrofizyolojik test yöntemidir. Bu çalışmada kronik otitis media nedeniyle ameliyat edilen hastalarda ameliyat öncesi, sonrası erken ve geç dönem vestibüler uyarılmış myojenik potansiyellerin değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız 2019 yılı içerisinde tarafımızca kronik otitis media nedeniyle ameliyat edilen hastalar ile ileriye dönük olarak yapılmıştır. Hastalar mastoid bölgeye girişim yapılması esas alınarak timpanoplasti ve mastoidektomi olmak üzere iki grubu ayrılmıştır. Her gruba 40 hasta dahil edilmiştir. Her hastaya ameliyat öncesi 1.gün, ameliyat sonrası 1. ve 30. günler cVEMP ve oVEMP testleri uygulanmıştır. Teste P1-N1 latans süreleri, amplitüd değerleri ve amplitüd asimetri oranları değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza yaşları 12 ile 60 arasında değişen 80 hasta katılmıştır. Gruplar arasında yaş, cinsiyet ve ameliyat edilen kulak tarafı açısından istatistiksel fark saptanmamıştır. Yapılan VEMP değerlendirmesi sonuçlarında ameliyat öncesi iki grubun cVEMP ve oVEMP için P1- N1 latans süreleri ve amplitüd açısından aralarında istatistiksel fark tespit edilmemiştir. Mastoidektomi grubunda ameliyat sonrası hem cVEMP hem de oVEMP P1-N1 latans sürelerinin ameliyat öncesi döneme göre uzadığı ve değerlerin hem ameliyat öncesi dönemden hem de timpanoplasti grubu değerlerinden istatistiksel anlamlı olarak uzun olduğunu belirledik. Timpanoplasti grubunda hem cVEMP hem de oVEMP P1-N1 latans süreleri ve amplitüd değerleri için ameliyat öncesi, sonrası erken ve geç dönem arasında istatistiksel bir fark oluşmamıştır. Mastoidektomi grubunda ameliyat sonrası uzayan latans süreleri ameliyattan sonra 30.günde yapılan değerlendirmede kısalmış olduğu ve ameliyat öncesi dönemle karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel yönden fark olmadığı belirlenmiştir. Mastoidektomi grubunun kendi içinde ayırdığımız Canal Wall Down (CWD) ve Canal Wall Up (CWU) grupları için karşılaştırdığımızda, CWD grubu ameliyat sonrası 1. gün hem cVEMP hem de vii oVEMP P1-N1 latans sürelerinin CWU grubundan uzun ve aradaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğunu belirledik. Sonuç: VEMP testi ile kronik otit cerrahisinde ameliyat tipi ve geçen süreye bağlı olarak vestibüler sistemdeki değişiklikleri değerlendirmek mümkündür. Çalışmamızla ameliyat tekniği ve süreye bağlı vestibüler sistemde oluşan değişiklikleri bilimsel olarak ifade ettik. Çalışmamızda mastoidektomi grubunda ameliyat sonrası erken dönemde gördüğümüz değişikliklerin geç dönemde ortadan kalkmasının vestibüler sistemin kompanzasyon mekanizması ile sağlandığı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Vestibular evoked myogenic potentials (VEMP) is an electrophysiological test method that measures the reflex arc that ends in the muscles as a result of the stimulation of the peripheral vestibular organs. In this study, we aimed to evaluate the preoperative, postoperative early and late vestibular evoked myogenic potentials in patients operated for chronic otitis media. Methods: Our study was carried out prospectively with the patients operated by chronic otitis media in 2019. The patients were divided into two groups as tympanoplasty and mastoidectomy based on intervention in the mastoid region. 40 patients were included in each group. cVEMP and oVEMP tests were performed on each patient on the 1st day before surgery, on the 1st and 30th days after surgery. P1-N1 latency times, amplitude values and amplitude asymmetry rates were evaluated for the test. Results: 80 patients aged between 12 and 60 participated in our study. There was no statistical difference between the groups in terms of age, gender and operated ear side. In the results of the VEMP evaluation, no statistical difference was found between the two groups for preoperative cVEMP and oVEMP in terms of P1-N1 latency times. In the mastoidectomy group, we determined that both the cVEMP and oVEMP P1-N1 latency times were longer compared to the preoperative period and the values were statistically longer than both the preoperative period and the tympanoplasty group values. For tympanoplasty group, there was no statistical difference between preoperative, postoperative early and late period for both cVEMP and oVEMP P1-N1 latency times and amplitude values. In the mastoidectomy group, the prolonged latency times after surgery were shortened in the evaluation made on the 30th day after the operation and it was determined that there was no statistically significant difference between them. When we compared the Canal Wall Down (CWD) and Canal Wall Up (CWU) groups, which we distinguish among the mastoidectomy group, we determined that the CWD group was longer than the CWU group on the 1st day after surgery and the difference between them was statistically significant. ix Conclusion: With VEMP test, it is possible to evaluate changes in the vestibular system in chronic otitis surgery depending on the type of surgery and elapsed time. With our study, we scientifically expressed the changes occurring in the vestibular system depending on the operation technique and duration. In our study, we think that the late disappearance of the changes we saw in the mastoidectomy group in the early postoperative period was achieved by the compensatory mechanism of the vestibular system.